Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Colombia: Binnen blijven, of anders...

Datum : 17/07/2020
Land : Colombia

Colombia: Binnen blijven, of anders...

Drugsbendes en andere gewapende groeperingen hebben, net als andere autoriteiten, in door hen gecontroleerde delen van Colombia een versie van de corona-lockdown ingevoerd. Zij handhaven die echter wat rigoureuzer dan elders: tenminste acht overtreders zijn al doodgeschoten volgens een deze week verschenen rapport van Human Rights Watch (HRW).

In Tumaco (foto) aan de westkust mogen inwoners niet meer gaan vissen en moeten straatverkopers na vijf uur ’s middags binnenblijven – een veel striktere avondklok dan die door de regering afgekondigd.

De gewapende groepen, vaak restanten van partijen betrokken bij de burgeroorlog die het land tot 2016 in haar greep had, verbieden elders mensen vaak om hun huis überhaupt te verlaten. Uit twee departementen, Cauca en Guaviare, komen berichten dat bendes de motorfietsen verbrand hebben van mensen die hun aanwijzingen niet opvolgden.

“Het openbaar vervoer tussen dorpen is stilgelegd en als iemand er van verdacht wordt Covid-19 te hebben wordt deze persoon voor de keuze gesteld te vertrekken of vermoord te worden”, aldus een gemeenschapsleider in Putumayo. Dat zijn geen loze woorden: op 8 juni is gemeenschapsleider Edison León Pérez vermoord door de drugsbende La Mafia, na een oproep aan plaatselijke autoriteiten iets te doen aan de lockdown opgelegd door de bende.

Ook de overheid roept mensen op zoveel mogelijk thuis te blijven in een poging de verspreiding van het virus in te dammen maar nog steeds komen er dagelijks zo’n 5.000 nieuwe gevallen bij in dit Zuid-Amerikaanse land.

HRW roept de regering van president Iván Duque op om veel actiever te zijn bij de bescherming van burgers die nu overgeleverd zijn aan de willekeur van de tientallen gewapende bendes die veelal hun geld verdienen in de cocaïnesmokkel.

Bron : the Guardian
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug