Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Colombia dankt Ecuador tijdens bilaterale besprekingen voor opname vluchtelingen

Datum : 12/12/2012
Land : Colombia

Colombia dankt Ecuador tijdens bilaterale besprekingen voor opname vluchtelingen

De Colombiaanse minister van Buitenlandse Zaken, Maria Angela Holguin, bedankte de Ecuadoriaanse regering dat zij zo’n 50.000 Colombiaanse vluchtelingen heeft opgenomen, die wegens armoede en gedwongen verhuizingen in voorgaande jaren hun land waren ontvlucht.

Holguin sprak tijdens bilaterale besprekingen tussen Ecuador en Colombia, die plaatsvinden in de Ecuadoraanse grensplaats Tulcán. Ze noemde de houding van de Ecuadoraanse regering ‘uiterst edelmoedig’. Begin 2012 zegden de Verenigde Naties 500.000 US $ toe als hulp aan de Colombiaanse vluchtelingen in Ecuador, die in extreme armoede leven. Volgens de VN woont rond de 40 procent “dichtbij de grens in onderontwikkelde, afgelegen delen van het land met beperkte infrastructuur en diensten. Mensenhandel en wapensmokkel komen er veelvuldig voor.”

De agenda voor de bilaterale besprekingen tussen de staatshoofden is voorbereid door de beide ministers van Buitenlandse Zaken: Maria Angela Holguin van Colombia en Ricardo Patiño van Ecuador. Een reeks van onderwerpen staat op de agenda, waaronder migratie, grenscontrole, smokkel, milieu, energie, investeringen en handel. De twee ministers zijn overeengekomen iedere drie maanden bij elkaar te komen om de vooruitgang te bespreken in de bilaterale betrekkingen.

Deze bilaterale besprekingen zijn zes jaar geleden in het leven geroepen door Ecuador en bedoeld als momenten voor dialoog. Als eerste land is er gesproken met Peru en nu dan ook met Colombia. Eind 2010 herstelden de twee landen hun diplomatieke betrekkingen, nadat die drie jaar lang verbroken waren wegens het Colombiaanse militaire bombardement op een kampement van de guerrillagroep FARC op Ecuadoraans grondgebied.

Foto: Maria Angela Holguin van Colombia en Ricardo Patiño van Ecuador

 

Bron : Colombia Reports, America Economía
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug