Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Colombia doodt FARC commandant

Datum : 07/06/2011
Land : Colombia

Colombia doodt FARC commandant

De Colombiaanse autoriteiten hebben zaterdag bevestigd dat ze een hooggeplaatste veiligheidschef van de FARC hebben gedood. Volgens president Juan Manuel Santos is de actie die leidde tot de dood van de commandant het bewijs voor de mogelijkheid om de rebellen systematisch te ontmantelen.

De Colombiaanse minister van defensie zei zaterdag dat het leger erin geslaagd was om Alirio Rojas Bocanegra (50), ook bekend als ‘El Abuelo’, te doden tijdens een vuurgevecht in Tolima, ongeveer 200 km buiten Bogotá. Rojas was volgens de overheid onderdeel van het centrale commando van de FARC, dat verantwoordelijk is voor de veiligheid van FARC topman Alfonso Cano.

President Santos feliciteerde zijn troepen zaterdag in het dorpje Sincelejos met hun vangst en hij vertelde er tevens bij dat Rojas pas sinds 20 maart als veiligheidschef in dienst was getreden. Santos doelde hiermee op de mogelijkheid om de FARC systematisch uit te schakelen. Want, zo sprak hij: “wie ze ook als leider neer zetten, wij schakelen hem uit.’’ Nog twee belangrijke FARC-pionnen, waaronder het hoofd van de propaganda, kwamen tijdens het vuurgevecht om het leven. Een 16-jarige rebel raakte gewond en is gearresteerd. 

De FARC, dat deze maand haar 47-jarige verjaardag viert, is een van de oudste en meest gewelddadige guerrilla groeperingen in de regio. De beweging vond haar oorsprong in het Marxisme, maar is zich de laatste jaren meer bezig gaan houden met drugshandel, afpersing en ontvoeringen om het hoofd boven water te houden. 

Guillermo Arturo Suárez leidde de operatie en vertelde aan dagblad El Tiempo dat het drie weken heeft gekost om het hooggelegen kamp van Rojas te bereiken. Sommige van zijn mannen moesten zelfs worden behandeld voor onderkoeling vanwege de hoogtes. Suárez stelde verder dat: “Rojas heeft dit land pijn gedaan vanaf zijn twaalfde, toen hij zich aansloot bij de FARC. Zijn voornaamste karakter eigenschap was zijn de gewelddadige en arbitraire manier waarop het conflicten oploste en waarmee hij de bevolking terroriseerde.” 

Santos zet het harde beleid tegen de FARC van zijn voorganger Uribe voort en werkt daarin nog meer samen met buurlanden Ecuador en Venezuela.

Bron : Miami Herald
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug