Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Colombia dreigt bedrijven uit te zetten

Datum : 11/03/2011
Land : Colombia

Colombia dreigt bedrijven uit te zetten

De Colombiaanse president Juan Manuel Santos heeft gedreigd multinationals uit het land te verbannen als ze losgeld betalen aan criminele bendes voor gegijzelde medewerkers. Aanleiding voor de uitspraak waren de 23 medewerkers van een Canadeesoliebedrijf die ontvoerd waren door de linkse guerrillabeweging FARC. Afgelopen dinsdag kwamen 22 van de gijzelaars vrij.

Het is nog onduidelijk of er daadwerkelijk losgeld betaald is voor deze gijzelaars. De gijzelaars zelf hebben aangegeven dat ze de rebellen hoorden spreken over losgeld, hoewel het oliebedrijf dit ontkent. “Ons bedrijf zou nooit contact opnemen of onderhandelen met deze rebellen, en al helemaal geen losgeld betalen”, aldus een woordvoerder van het bedrijf.

De president geeft aan dat de zaak grondig onderzocht zal worden. Multinationals hebben in het verleden vaker grote geldsommen aan criminele groepen betaald. Minister van defensie geeft echter aan dat in deze zaak de rede van de vrijlating militaire druk was. “We moeten onderzoeken wat er aan de hand is, maar ik waarschuw ze: Elk bedrijf dat betaalt aan deze groepen wordt het land uitgezet. We kunnen niet toestaan dat wie dan ook deze criminelen steunt, omdat ze met het geld alleen maar meer geweld en onveiligheid zullen veroorzaken,” Aldus de Colombiaanse president.

Bron : BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug