Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Colombia eist terugtrekking Nicaraguaans schip

Datum : 12/10/2012
Land : Colombia

Colombia eist terugtrekking Nicaraguaans schip

De Colombiaanse marine eist dat Nicaragua een schip, dat zich sinds woensdagnacht in Colombiaanse territoriale wateren bevindt, terug trekt uit hun gebied. Het schip bevindt zich dichtbij de eilandengroep San Andrés en Providencia.

De archipel San Andrés en Providencia en de zone daaromheen is al langer betwist gebied. Zowel Nicaragua als Colombia vinden dat dit gebiedt tot hun land behoort. Officieel heeft het Internationaal Gerechtshof in Den Haag de eilandengroep tot Colombiaanse grondgebied verklaard. Colombia eist ook aanspraak op de wateren hieromheen. Nicaragua eist hier echter ook soevereiniteit over. Deze zaak is nog in behandeling in Den Haag.

Het betreffende schip behoort tot het Nicaraguaanse Instituut van Visserij en Landbouw. Volgens viceadmiraal Hernando Wills van de Colombiaanse marine, waren er al eerder Nicaraguaanse vissersschepen in dit gebied, maar nooit eerder schepen van Nicaraguaanse regering.

De kapitein van het Nicaraguaanse schip verklaarde dat zij in opdracht van de regering visserij-onderzoek doen bij het koraalrif Quitasueño. Dit gebied maakt deel uit van de betwiste San Andrés en Providencia archipel.

Bron : BBC World
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug