Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Colombia en de Farc sluiten akkoord over herstelbetalingen

Datum : 14/12/2015
Land : Colombia

Colombia en de Farc sluiten akkoord over herstelbetalingen

De Colombiaanse regering en de guerrillagroep Farc hebben een overeenkomst bereikt over herstelbetalingen aan slachtoffers van de de burgeroorlog. Het gaat om meer dan zeven miljoen slachtoffers. Dit was een de gevoeligste punten in de drie jaar durende vredesbesprekingen die plaatsvinden in de Cubaanse hoofdstad Havana. 

Onderdeel van het akkoord is de oprichting van een speciaal juridisch systeem voor de bestraffing van oorlogsmisdaden. Het enige punt dat nog op de agenda staat is ‘beeindiging van het conflict.’ Dit behelst een bilateraal staakt het vuren en de praktische aspecten van de demobilisatie, ontwapening en re-integratie van Farcleden. 

Beide partijen hebben toegezegd eind maart 2016 een definitief vredesakkoord te tekenen. Sinds november 2012 voeren ze onderhandelingen om een einde te maken aan een gewapend conflict dat in 1964 is begonnen en aan ruim 260.000 mensen het leven heeft gekost. 

 

Bron : Colombia Reports, BBC World News
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug