Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Colombia en VS dicht bij vrijhandelsverdrag

Datum : 08/04/2011
Land : Colombia

Colombia en VS dicht bij vrijhandelsverdrag

De Colombiaanse president Juan Manuel Santos en zijn Amerikaanse collega Barack Obama hebben deadlines gezet om een vrijhandelsverdrag tussen beide landen te bewerkstelligen. Obama bevestigde na zijn ontmoeting met Santos dat de twee regeringsleiders concrete afspraken hebben gemaakt over het verstevigen van arbeidsrechten in Colombia, wat een eind zou moeten maken over de langdurende twijfels over het verdrag.

Santos verkondigde dat Colombia vanaf 22 april aan een groot aantal voorwaarden van arbeiders zal voldoen, en dat het haar rechtssysteem zal versterken. Hierna zal het voorstel voor het vrijhandelsverdrag naar het Amerikaanse House of Congress gaan. Het vrijhandelsverdrag is in de woorden van Santos ‘ontzettend belangrijk voor Colombia en de ontwikkeling van het land’. Het verdrag zal zorgen voor meer werkgelegenheid, meer handel, meer investeringen en meer welvaart in Colombia, aldus Santos, en ook de Amerikaanse werkgelegenheid en handel zullen sterker worden door het verdrag.

De onderhandelingen die sinds 2006 lopen lijken hiermee in een stroomversnelling te komen. Over de belangrijkste thema’s, het tegengaan van geweld tegen vakbondsleiders en het versterken van instituten die misdaden tegen deze vakbondsleiders onderzoeken, lijkt overeenstemming te zijn bereikt. Een andere belangrijke deadline voor de Colombiaanse regering is het hervormen van de wet die de rechten van arbeiders beschermt. Dit moet, zo is afgesproken, voor midden juni gebeurd zijn.
 

Bron : Colombia Reports
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug