Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Colombia: FARC bedreigd

Datum : 17/05/2019
Land : Colombia

Colombia: FARC bedreigd

Na decennialang zelf anderen bedreigd te hebben, klaagt de voormalige Colombiaanse guerrillabeweging en nu politieke partij FARC over bedreigingen aan haar adres. Volgens een communiqué van de partijafdeling in Tolima, ten westen van Bogotá, heeft de partij te lijden onder aanhoudende stigmatisering, willekeurige arrestaties en zelfs moord.

De partij veroordeelde de moord op ex-strijder ‘Wilson Saavedra’ waarmee het aantal vermoorde FARC-leden in Planadas, in het zuiden van Tolima, al op drie zou zijn gekomen.

“De overheid is de enige schuldige aan wat er momenteel gebeurt, de overheid heeft het monopolie op het dragen van wapens en daarom is zij verantwoordelijk voor het leven van alle Colombianen. Wij hebben de wapens ingeleverd en nu worden we vermoord. Lafaards!”, aldus het communiqué dat eerder deze week verspreid werd.

‘Saavedra’, geboren als Jorge Enrique Corredor, werkte in een landbouwproject gefinancierd door het Agentschap voor Herintegratie en Normalisatie (ARN) van ex-strijders in de Colombiaanse burgeroorlog, toen hij door twee mannen op een motorfiets doodgeschoten werd.

“De dood van Wilson, net als die van de andere kameraden, kan niet ongestraft blijven. Willen ze ons verplichten opnieuw ten strijde te trekken? Zullen de tegenstanders van de vrede hun zonen weer een oorlog insturen? Willen we ons opnieuw een eeuw in een burgeroorlog begraven?” vraagt de partij retorisch aan het Colombiaanse volk.

“Wij roepen het volk van Tolima en alle andere Colombianen op om van de vrede te houden, om de straat op te gaan om te demonstreren tegen diegenen die de hoop vermoorden. We blijven in hoogste staat van paraatheid en houden de staat verantwoordelijk voor elke aanslag op onze levens.”

Volgens de autoriteiten had ‘Wilson Saavedra’ vorig jaar vrijwillig afgezien van de beschermende maatregelen die hij gekregen had na zijn demobilisatie. De Presidentiële Raad voor Stabiliteit en Verzoening verklaarde de veiligheid en het welzijn van alle gedemobiliseerde ex-strijders van de FARC te zullen verdedigen, zo lang als dat nodig is.

Bron : Vanguardia
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug