Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Colombia gaat goedkoop beademingsapparaat testen

Datum : 13/04/2020
Land : Colombia

Colombia gaat goedkoop beademingsapparaat testen

In Colombia gaat een team aan de slag om met een rasberry pi-computer en andere materialen die eenvoudig verkrijgbaar zijn een beademingsapparaat te maken.

Het ontwerp voor het apparaat werd in maart online gezet door Marco Mascorro, een ingenieur in robotica, en kreeg veel feedback van medisch personeel. Dit commentaar heeft hij ondertussen verwerkt in een nieuw ontwerp. Mascorro zegt het ontwerp gemaakt te hebben omdat hij zag dat beademingsapparaten wereldwijd schaars zijn door de coronacrisis.

Het Colombiaanse team dat met het ontwerp aan de slag gaat noemt vindt dit belangrijk omdat traditionele apparaten moeilijk verkrijgbaar zijn. De materialen in dit ontwerp zijn eenvoudig te vinden, bijvoorbeeld in doe-het-zelf zaken. De machine zal op korte termijn een versneld testprogramma ondergaan in twee instituten: de Los Andes Universiteit en het Universitair Ziekenhuis van de Pontifical Xavierian Universiteit.

De rasperry pi-computer speelt een centrale rol in het ontwerp. Dit is een klein, goedkoop computerboard naar Brits ontwerp, oorspronkelijk gemaakt om mensen te leren programmeren. De afgelopen jaren zijn de apparaatjes echter al in zeer diverse toepassingen ingezet. Een computer is essentieel voor een beademingsapparaat, omdat het de luchtdruk bepaald en in kan stellen of iemand volledige of gedeeltelijke ondersteuning nodig heeft bij het ademen. De code voor het beademingsapparaat is door Mascorro open source beschikbaar gesteld, wat betekent dat iedereen ze kan inzien en veranderen.

Het apparaat zal in Colombia eerst getest worden op een set kunstlongen, die het vijf volledige dagen zal moeten beademen. Als dat lukt kan er op dieren getest gaan worden. Het Colombiaanse team hoopt begin mei op mensen te kunnen gaan testen.

 

Bron : BBC World News
Bookmark and Share


Terug