Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Colombia gaat praten met stakende boeren

Datum : 28/08/2013
Land : Colombia

Colombia gaat praten met stakende boeren

In Colombia heeft president Juan Manuel Santos toegezegd te gaan onderhandelen met de stakende boeren. Eerder verklaarde Santos met de boeren te willen praten, mits zij hun wegblokkades op zouden heffen. Na gesprekken afgelopen maandag in de stad Tunja liet president Santos weten van deze voorwaarde af te zien en direct met de boeren plaats te gaan nemen aan de onderhandelingstafel.

De boeren beschuldigen de regering ervan de landbouw te “vertrappen”. Terwijl de productiekosten in Colombia toenemen, dumpen de Europese Unie en de VS hun zwaar gesubsidieerde overschotten in het land. Met name de sinds afgelopen maand in werking getreden handelovereenkomst met de Europese Unie heeft rampzalige gevolgen voor kleine boeren. Dit zegt Ederto Díaz, voorzitter van de Nationale Landbouw Unie. “Het gaat om het bestaan van onze gezinnen, niet om dat van een multinational of van een megalandbouwbedrijf.” 

Santos hoopt dat de onderhandelingen leiden tot een “beter bestaan voor de boeren, nu en in de toekomst”. Hij verklaarde te gaan overleggen met zijn kabinet “om de druk van de ketel te halen”. Zo wil hij kredietverstrekking versoepelen, prijzen van mest verlagen en een bodemprijs instellen. Tevens liet hij weten een onderzoek in te lassen naar het optreden van ordetroepen tijdens de inmiddels tien dagen durende protesten.

Bron : El Tiempo, BBC World
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug