Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Colombia meeste interne vluchtelingen ter wereld

Datum : 29/04/2013
Land : Colombia

Colombia meeste interne vluchtelingen ter wereld

Colombia heeft  wereldwijd het hoogste aantal interne vluchtelingen, zo stelt een rapport van het Internal Displacement Monitoring Centre (IDMC). Het is het vierde jaar op rij dat Colombia boven aan de lijst staat. In totaal wonen zo'n 4.9 tot 5.5 miljoen Colombianen als vluchteling in eigen land. In 2012 zouden zo'n 230.000 mensen gevlucht zijn. 

Het aantal vluchtelingen in Colombia is echter niet gebaseerd op officiële cijfers, omdat de overheid van het land die dit jaar niet bekend maakte. Ook rekent het getal de mensen die vluchtten voor geweld door criminele bendes en drugskartels niet mee. Juist dit fenomeen zou echter het laatste jaar sterk zijn toegenomen. Afgelopen zondag suggereerde de Colombiaanse politie dat de grootste criminele bende van het land, de Urabenos, nu meer leden zou hebben dat de linkse rebellengroep ELN. 

Het Rode Kruis en het IDMC hebben Colombia aangeraden slachtoffers van drugsgeweld even serieus te nemen als mensen die vluchten voor geweld van rebellengroepen zoals FARC en ELN. De bendes hebben honderden leden en opereren zowel in urbane als in rurale gebieden, waar ze betrokken zijn bij illegale praktijken zoals drugs- en wapenhandel en afpersing.

In 2012 woonden wereldwijd zo'n 29 miljoen mensen als vluchteling in eigen land, waarvan 6.5 miljoen in het afgelopen jaar vluchtten. Internationaal is het aantal interne vluchtelingen sterk gestegen, onder andere door het conflict in Syrië. Wereldwijd bevindt een derde van de interne vluchtelingen zich in zuidelijk Afrika. 

Bron : BBC World
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug