Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Colombia: 'Met Bolsonaro Maduro omver werpen'

Datum : 30/10/2018
Land : Colombia

Colombia: 'Met Bolsonaro Maduro omver werpen'

Volgens de Braziliaanse krant Folha de Sao Paulo zei een top diplomatieke functionaris dat "als Bolsonaro wil helpen Maduro omver te werpen met een militaire interventie, hij de steun van Colombia zal krijgen."

Volgens de anonieme bron zouden de Colombiaanse president Ivan Duque en zijn politieke beschermheer, de hard-rechtse voormalig president Alvaro Uribe, het eens zijn over een militaire interventie. "Als Trump of Bolsonaro de eerste zijn die voet aan wal zetten in Venezuela, zal Colombia zonder aarzelen volgen", zei de diplomaat aan Folha.

De autoritaire president van Venezuela, Nicolas Maduro, beschuldigt de regeringen van de VS en Colombia er jarenlang van te proberen zijn regering omver te werpen, wat door de meeste landen op het westelijk halfrond niet als legitiem wordt erkend. Andere landen in Latijns-Amerika hebben de militaire interventie categorisch verworpen en hebben aangedrongen op een via onderhandelingen tot stand gekomen oplossing voor de extreme polarisatie in het buurland van Colombia.

Colombia's conservatieve president Ivan Duque, die in zijn eigen verdeelde land wordt gesteund door extreemrechts, beschouwt Maduro als een "dictator" en heeft geweigerd om militaire interventie uit te sluiten. Duque is ervan overtuigd dat als een dergelijke operatie met de betrokkenheid van Brazilië, Colombia en misschien de VS plaatsvindt, zij zullen deelnemen. De regio kan niet langer een verslechtering van de Venezolaanse diaspora verdragen.”

Duque’s voorganger en Nobelprijswinnaar voor de Vrede Juan Manuel Santos, verwierp militair ingrijpen, zoals de meerderheid van de Amerikaanse naties in de zogenaamde Lima-groep. De nieuwe president, die in augustus aantrad, is ideologisch gekant tegen Maduro en laat zich steeds scherper uit over de miljoenen Venezolanen die uit hun land zijn gevlucht vanwege een aanhoudende economische en constitutionele crisis.

Of Duque kan rekenen op steun in het Congres van zijn land voor militair ingrijpen, is geheel onzeker; het land ondertekende een vredesakkoord met de extreemlinkse FARC-guerrilla's in 2016. De laatste linkse guerrillagroep van het land, het ELN, blijft doorvechten en kan een gewapend conflict met Venezuela ernstig compliceren.

 

Bron : Colombia Reports
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug