Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Colombia sluit grenzen tegen massale protesten

Datum : 21/11/2019
Land : Colombia

Colombia sluit grenzen tegen massale protesten

De Colombiaanse regering heeft aangekondigd dat het haar grenzen zal sluiten. Het is onderdeel van een reeks maatregelen om de massale stakingen en protesten die deze week zijn gepland in het door onrust geteisterde land te beheersen.

Tienduizenden worden deze donderdag verwacht in protest tegen de rechtse regering van Iván Duque, wiens populariteit al dalende is sinds hij in augustus zijn presidentschap is begonnen. De protesten zijn onder andere een reactie op bezuinigingsplannen en corruptie binnen de regering. Anderen zijn ontevreden over het langzame vredesproces met de FARC. Verder is er ook woede vanwege verschillende inheemse leiders en lokale activisten die zijn vermoord.

De aangekondigde protesten komen in een tijd van politieke onrust in de gehele regio: Chili kent al meer dan een maand protesten tegen de regering. De druk heeft er inmiddels toe geleid dat de politieke partijen overeen zijn gekomen om een referendum te houden om de grondwet die stamt uit de tijd van de Chileense dictatuur te hervormen; Bolivia is nog steeds onrustig na de door het leger gesteunde afzetting van Evo Morales.

Ook Colombia’s buurlanden worden geteisterd door politieke spanningen: de Ecuadoraanse president Lenín Moreno werd gedwongen zijn bezuinigingsmaatregelen terug te draaien na demonstraties, terwijl Venezuela te maken heeft met economisch verval en politiek geweld.

Duque’s regering is duidelijk nerveus. Op maandag heeft zijn regering een aantal maatregelen ingevoerd die lokale autoriteiten de bevoegdheid geeft een avondklok in te stellen en een verbod op het verkoop op alcohol in te voeren. Daarbij worden de grenzen tot vrijdag gesloten.

In de hoofdstad Bogotá kan oproerpolitie worden verwacht buiten een aantal universiteiten. Ook worden veel zaken gesloten en hebben scholen personeel en studenten opgeroepen thuis te blijven. Op dinsdag heeft de politie zevenentwintig huizen doorzocht van mensen met mogelijke betrokkenheid bij de protesten.

“De regering is bezorgd omdat de groep mensen en organisaties die komen om hun steun te betuigen aan het protest heterogener is dan voorheen”, zei Sergio Guzmán, directeur van  Colombia Risico Analyses. “Het zijn niet alleen de vakbonden of studenten of inheemse mensen; het zijn ze allemaal.”

Na decennia van conflict wordt Colombia inmiddels gezien als een van de meer stabiele landen in Latijns Amerika. Het lukt vaak maar zelden om grote aantallen mensen naar demonstraties te trekken, hetgeen activisten wijten aan de angst om te worden gedemoniseerd als linkse radicaal of sympathisant van de rebellen. Het stigma lijkt vandaag te worden doorbroken.

Bron : The Guardian
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug