Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Colombia stelt vredesbesprekingen FARC uit

Datum : 17/11/2014
Land : Colombia

Colombia stelt vredesbesprekingen FARC uit

Colombia heeft een voorlopig halt toegeroepen aan de vredesbesprekingen met guerrillagroep Farc. De reden is dat Farc een legergeneraal ontvoerd zou hebben. Generaal Ruben Dario Alzate Mora zou zondag door rebellen ontvoerd zijn in de noordelijke regio Choco. President Santos eiste dat Alzate ''veilig en wel'' vrijgelaten zou worden.

Farc en de Colombiaanse regering zijn al twee jaar bezig met vredesbesprekingen, maar hebben nog geen definitieve overeenkomst. "Morgen zou er weer een groep onderhandelaars vertrekken naar Havana," zei Santos op zondag, "maar ik heb ze gezegd hier te blijven omdat de besprekingen gestaakt zijn tot deze mensen worden vrijgelaten."

Alzate was per boot op reis in Choco, voor besprekingen met de lokale bevolking. Op zijn bestemming werd hij echter opgewacht tot wat waarschijnlijk rebellen van Farc waren. Santos maakte verder bekend dat hij zijn minister van Defensie naar Choco gaat laten reizen om de ontvoering te onderzoeken. Ook vroeg hij de minister een verklaring over het feit dat Alzate in burgerkledij door een gebied reisde waar Farc veel macht heeft.

Meer dan twee jaar geleden deed Farc de belofte te stoppen met de vele ontvoeringen. Recentelijk kwamen ze hier echter op terug na het ontvoeren van twee soldaten. Ze zeiden dat de stop alleen gold voor onschuldige burgers, niet voor militaire doelwitten.

Naar schatting zijn bij het gewapende conflict in Colombia zo'n 220.000 mensen om het leven gekomen. President Santos beloofde in zijn verkiezingscampagne de vredesbesprekingen door te zetten, maar ontevredenheid over de trage vooruitgang groeit in het land. 

Bron : BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug