Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

'Colombia verbreekt banden met Venezuela'

Datum : 22/11/2018
Land : Colombia

'Colombia verbreekt banden met Venezuela'

De Colombiaanse president Iván Duque kondigde aan dat zijn land alle diplomatieke betrekkingen met Venezuela zal verbreken vanaf januari volgend jaar, wanneer Nicolás Maduro, die hij beschouwt als een "dictator", een nieuwe opeenvolgende termijn als staatshoofd van het buurland begint.

We zullen niet de schijnvertoning opvoeren om diplomatieke betrekkingen te onderhouden", zei Duque in verwijzing naar Venezuela's vermeende steun aan de terroristische groepering van het Nationale Bevrijdingsleger (ELN) die in Colombia opereert. Naar zijn mening is Venezuela in strijd met resolutie 1373 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties met betrekking tot terrorisme.

De Venezolaanse minister van Defensie Vladimir Padrino López heeft elke connectie met het ELN ontkend. En ELN-leiders hebben de vermeende connectie tussen hun organisatie en de regering van Caracas gebagatelliseerd en het “een andere mythe uit Washington” genoemd.

De gerapporteerde betrokkenheid van Maduro's regime bij mensenrechtenschendingen is een constant onderwerp in de regio geweest. Afgelopen juli hebben de regeringen van Argentinië, Chili, Colombia, Paraguay, Peru en Canada aan het Internationaal Strafhof (ICC) gevraagd om deze misdaden in Venezuela te onderzoeken sinds 12 april 2014.

De Venezolaanse autoriteiten beweren dat de meer dan 100 sterfgevallen die sinds die datum zijn geregistreerd, het gevolg zijn van georganiseerde en gefinancierde oppositie tegen de regering.

Andere landen die hun diplomatieke banden met Venezuela willen verlagen na de frauduleuze herverkiezing van Maduro zijn: de Lima-groep (Argentinië, Brazilië, Canada, Chili, Colombia, Costa Rica, Guatemala, Guyana, Honduras, Mexico, Panama Paraguay, Peru en Saint Lucia) en Europese landen zoals Spanje, Duitsland en Engeland.

Bron : Mercopress
Bookmark and Share


Terug