Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Colombia verdeeld over interventie Venezuela

Datum : 25/02/2019
Land : Colombia

Colombia verdeeld over interventie Venezuela

Er is sterke oppositie in het Colombiaanse Congres tegen een mogelijke militaire interventie in Venezuela, maar het parlement is uitgesloten van elke besluitvorming totdat het volgende maand terugkeert van het kerstreces.

De Venezolaanse oppositieleider Guaidó die in Colombia is na een mislukte poging om zijn land binnen te komen met Amerikaanse voedselvoorraden en medicijnen, zei zaterdag: "We moeten alle opties open houden",  in zijn poging om de autoritaire president Nicolós Maduro te verdrijven.

De optie van een militaire interventie wordt echter tegengewerkt door de Verenigde Naties, de Europese Unie, de meerderheid van de landen in Amerika en de Colombiaanse oppositie. De enige regeringen op het halfrond die weigeren een militaire interventie uit te sluiten, zijn die van de Verenigde Staten en Colombia.

Maar ook in het Congres, waar president Ivan Duque geen meerderheidssteun heeft, hebben velen Guaido's oproep om de mogelijkheid van militaire actie open te houden afgewezen. Voormalig president Alvaro Uribe, de politieke beschermheer van Duque en de leider van zijn hard-rechtse Democratische Centrumpartij, heeft geen openbare verklaringen afgelegd over een mogelijke militaire interventie om Maduro te verdrijven. Hernán Andrade, de leider van de Conservatieve Partij van de coalitie, vertelde W Radio dat zijn partij achter de president staat, maar benadrukte dat "elke beslissing die een militaire interventie vereist, door het Congres moet gaan.”

Terwijl het Congres in reces is, wat duurt tot 16 maart, moet Duque de toestemming van de Raad van State krijgen om enige vorm van militaire actie te ondernemen of de toegang van buitenlandse militaire troepen toe te staan, volgens de grondwet.

Voormalig presidentskandidaat en senator Gustavo Petro, Duque's felste tegenstander in het Congres, stuurde een verklaring in het Engels waarin hij de internationale gemeenschap vertelde dat "het gevaar van een buitenlandse militaire invasie van Venezuela een absurde oorlog zou inleiden, die de hele regio zou treffen. De centristische Liberale Partij zei op Twitter: "We willen geen oorlog". De conservatieve partij Radicale Verandering, die heeft geweigerd zich bij de coalitie van Duque aan te sluiten maar wel de president de meerderheid kan geven als hij besluit om ten oorlog te trekken, blijft stil. 

Invloedrijke ex-senator en presidentskandidaat Claudia Lopez vertelde Guaidó op Twitter om niet "te profiteren van Colombiaanse solidariteit om een militaire interventie te rechtvaardigen”. “Het is duidelijk dat de [Maduro] dictatuur zal reageren met geweld en provocatie. Laat jezelf omringen door de VN en het Rode Kruis in plaats van opportunistische politici", drong Lopez aan.

Bron : Colombia Reports
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug