Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Colombia: verkiezingen in de schaduw van Venezuela

Datum : 25/05/2018
Land : Colombia

Colombia: verkiezingen in de schaduw van Venezuela

Zondag 27 mei vinden er nationale verkiezingen plaats in Colombia, gedomineerd door de chaos in buurland Venezuela. Dit schrikbeeld is een extra uitdaging voor de linkse presidentskandidaat Gustavo Petro in een land waar links nooit wint.

Petro (rechts op de foto) wordt door velen gezien als aanhanger van het Venezolaanse socialisme, als voormalige guerrilla en als economisch onervaren. Dit imago wordt sterk aangewakkerd door de partij van die andere koploper in de peilingen, de conservatief Iván Duque (links op de foto) van het Centro Democrático.

In een land dat net 60 jaar burgeroorlog overleefd heeft en ook economisch redelijk doet zijn dit gevoelige punten. Tegelijkertijd heeft Petro als burgemeester van Bogotá bewezen dingen van de grond te kunnen krijgen. Bovendien zijn velen, met name in de grote steden, bezorgd dat in Colombia de rijken nog rijker worden en de armen armer zoals het geval was onder de huidige president Juan Manuel Santos en zijn voorganger Álvaro Uribe (2002 – 2010)

Politiek links in Colombia heeft het altijd moeilijk gehad, en niet alleen door beschuldigingen van ‘castrochavismo’ (vernoemd naar de politieke leiders van de Cubaanse en Venezolaanse revoluties). Links heeft in Colombia nooit de kans gekregen om politiek volwassen te worden omdat haar leiders met grote regelmaat en “chirurgische precisie” vermoord werden, aldus schrijver en politiek analist Juan Álvarez.

Toch hoefde de conservatieve politieke- en economische elite van het land niet alleen op geweld te vertrouwen om haar belangen veilig te stellen. Zij had middelen genoeg om angst te zaaien voor alles wat ze ‘links’ vonden. Maar ook was de samenleving behoudend genoeg om over het algemeen rechtse partijen en kandidaten te verkiezen boven linkse.

Daarnaast heeft ‘links’ zichzelf ook een slechte reputatie gegeven door het niets ontziende geweld tijdens de burgeroorlog, die eind 2016 grotendeels eindigde met de vredesakkoorden tussen regering en guerrillabeweging FARC. De FARC probeert dit keer, voor het eerst, de uitslag van de verkiezingen te beïnvloeden als politieke partij en niet als gewapende macht. Mede hierdoor kunnen sociale onderwerpen toch weer op de agenda komen en daarom roept Duque de Colombianen op om niet te stemmen voor een Venezolaanse toekomst.

‘Rechts’ heeft zich in de aanloop naar de verkiezingen, bezorgd om de populariteit van Petro, verenigd. ‘Links’ heeft daar meer moeite mee. Bij de slotmanifestatie van Petro’s campagne, op de Plaza Bolívar en Bogotá, werden niet alleen vlaggen van zijn Progressieve Beweging meegevoerd, maar ook communistische vlaggen, portretten van de Argentijnse voetballer Diego Maradona, inheemse symbolen en emblemen van de voormalige guerrillabeweging M-19, waartoe Petro ooit behoorde. Zondag zal duidelijk worden of hij met dit allegaartje aan aanhangers een verenigd rechts kan verslaan.

Bron : BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug