Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Colombia viert vrijhandelsverdrag met VS

Datum : 15/05/2012
Land : Colombia

Colombia viert vrijhandelsverdrag met VS

Colombiaanse autoriteiten en zakenmensen vierden gisteren de inwerkingtreding van het vrijhandelsverdrag met de Verenigde Staten tijdens een ceremonie in de havenstad Cartagena.

De Colombiaanse Associatie van Producenten zond een container met kleding en textielgoederen als eerste verscheping onder de nieuwe handelsregels. Vanuit Bogotá vetrok dezelfde dag een vliegtuig naar Miami met een lading van 4200 dozen bloemen; Colombia’s eerste officiële uitvoer onder het vrijhandelsverdrag.

Autoriteiten prijzen het verdrag: “Het verdrag zal een formule voor groei zijn, want het neemt obstakels en onzekerheden weg”, zei Minister van Handel Sergio Díaz-Granados. Volgens hem levert het op jaarbasis drie miljard U$ aan inkomsten op. President Obama van de VS tekende maandag het akkoord, dat lange tijd op zich heeft laten wachten. Met het handelsvrijdag verdwijnen direct de meeste heffingen tussen de beide landen. Verplichtingen wat betreft beschermde indistriën worden uitgesmeerd over een periode van 10 tot 19 jaar.

Niet iedereen deel in de vreugde. Ontwikkelingsorganisatie Oxfam zegt dat het vrijhandelsverdrag tot het faillissement van kleine boeren leidt en de armoede op het Colombiaanse platteland zal doen toenemen. In een rapport stelt Oxfam dat Colombiaanse boeren niet kunnen concurreren tegen de zwaar gesubsidieerde landbouw van de VS. Vakbondsorganisaties in beide landen menen dat het verdrag ‘groen licht’ geeft aan het voortdurende geweld tegen vakbondsleiders in Colombia.

De Colombiaanse Minister van Landbouw Juan Camilo Restrepo reageerde via Twitter: “Het verdrag zal geen doodvonnis betekenen. Er zijn zowel kansen en voordelen als risico’s.”

Het vrijhandelsverdrag was door beide regeringen al getekend in 2006. Maar pas vorig jaar is het verdrag in het Amerikaanse Congres behandeld. President Obama ratificeerde het verdrag in april  en kondigde aan dat het op 15 mei in werking zou treden.
 

Bron : Colombia Reports, BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug