Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Colombia wil derde economie worden van Latijns Amerika

Datum : 16/01/2012
Land : Colombia

Colombia wil derde economie worden van Latijns Amerika

Volgens het IMF is Colombia nu de vijfde economie van Latijns Amerika, na Brazilie, Mexico, Argentinie en Venezuela. Het doel is om in 2014 de derde economie te zijn, zei minister van Handel, Industrie en Toerisme, Sergio Diazgranados.

Colombia  boekte in 2011 een economische groei van 5,5 procent. Bovendien daalde de werkloosheid voor het eerst in tien jaar (met 9 procent) en de export steeg tot 55.500 miljoen dollar (is ruim 44.000 miljoen euro). De buitenlandse investeringen beliepen 13.000 miljoen dollar.

De regering van president Santos heeft ambitieuze plannen, zoals een jaarlijkse economische groei van minimaal 5 procent gedurende de komende twintig jaar. Volgens de minister staat Colombia er beter voor dan de laatste jaren: "We hebben meer buitenlandse investerringen en zijn beter voorbereid op een economische crisis."

Voor een deel heeft het land de sterkere economische positie te danken aan een aan aantal handelsakkoorden, zoals het vrijhandelsverdrag met Canada en de VS (dat dit jaar in werking treedt) en dat met de EU ( dat in september gereed is). Ook speelt Colombia een voortrekkersrol binnen de gemeenshap van Andeslanden.

Om de derde economie van Latijns Amerika te worden, wachten er veel uitdagingen, zoals het bgebrek aann infrastrauctuur en woningen en de hoge armoedecijfers ( 45 procent van de bevolking leegt in armoede). Buitenlandse investeerders zijn hard nodig.
 

Bron : El Pais
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug