Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Vrije tijd & Toerisme

Colombiaan Puerta wereldkampioen 'keirin'

Datum : 02/03/2018
Land : Colombia

Colombiaan Puerta wereldkampioen 'keirin'

Twee keer eerder had hij naast het goud gegrepen, maar gisteren werd de Colombiaanse baanrenner Fabián Puerta in Apeldoorn dan toch nog wereldkampioen 'keirin'.

Bij keirin, een van oorsprong Japanse wielerdiscipline, starten maximaal 9 (meestal 4 tot 6) renners achter een derny (gangmaakmotor), die gedurende enkele ronden zijn snelheid langzaam opvoert van ongeveer 25 tot 50 kilometer per uur, waarna hij de baan verlaat. Tot dat moment moeten de renners achter de derny blijven rijden waarna ze tot aan de finish verder sprinten. Daarbij kunnen ze snelheden tot wel 70 kilometer per uur behalen. Een keirinwedstrijd is 2 kilometer lang en wordt gereden op speciale fixed gear fietsen zonder remmen of versnellingen.

Puerta draait al jarenlang mee in de wereldtop en won zilver bij de wereldkampioenschappen in 2014 en 2017. In Apeldoorn hadden hij en zijn coach Jhon Jaime González maar één doel voor ogen: wereldkampioen worden. Deze donderdag moest het zijn dag worden. Puerta wist dat hij gewoon in de praktijk moest brengen wat zijn coach altijd zegt: “Jongen, om te winnen moet je rustig zijn. Blijf rustig en je zult het zien.”

De 26-jarige renner uit Caldas, Antioquia, won de eerste wedstrijd op de houten Omnisport wielerbaan. Puerta’s zelfvertrouwen nam toe en in de halve finale werd hij derde, achter de Nederlander Harrie Lavreysen en de Duitser Maximilian Levy. In de finale reed de jonge Colombiaan fris van de lever en verraste met een eindsprint de rest van het veld. De Duitser Levy won brons in de finale, het zilver ging naar de Japanner Tomoyuki Kawabata.

Bron : El Tiempo
Bookmark and Share


Terug