Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Colombiaans vredesakkoord vandaag gesloten

Datum : 01/12/2016
Land : Colombia

Colombiaans vredesakkoord vandaag gesloten

De Senaat in Colombia heeft gisteren het aangepaste vredesakkoord tussen de regering en de guerrillagroep FARC goedgekeurd. Het eerste akkoord werd in november in een referendum verworpen. Volgens president Santos zijn in dit akkoord de eisen tot aanpassing door de oppositie verwerkt. 

Terwijl de oppositie, geleid door ex-president Alvaro Uribe, de stemming boycotte, heeft de Senaat unaniem haar goedkeuring gegeven aan het nieuwe akkoord. De discussie in de Senaat duurde twaalf uur; er waren veel sprekers uitgenodigd van beide kampen. De oppositiepartij Democratisch Centrum (CD) verliet de zaal toen de stemming begon. De uitslag was dan ook 75 stemmen voor en 0 stem tegen. 

Meerdere leden van de partij, met name Uribe, lopen het gevaar te moeten verschijnen voor het speciale tribunaal wegens betrokkenheid bij de massale schending van de mensenrechten door de staat tijdens het bewind van Uribe tussen 2002 en 2010. Huidig president Juan Manuel Santos toonde zich tevreden over de stemming. 

Het akkoord moet nog worden goedgekeurd door het Huis van Afgevaardigden. Ook hier zijn alle leden, behalve die van de CD, voorstander van het vredesakkoord. De CD heeft niet meer dan 11 procent van de zetels. Als de goedkeuring er is, kan de regering direct het vredesproces hervatten. De Verenigde Naties, die de demobilisatie en ontwapening van de FARC bewaken, dringen hier ook op aan.

President Santos zei dat donderdag “D-Day” is ; de eerste dag van de implementatie van het herziene vredesakkoord. 

Bron : Colombia Reports, BBC World News
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug