Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Colombiaanse cocaïneproductie op 'recordniveau'

Datum : 20/09/2018
Land : Colombia

Colombiaanse cocaïneproductie op 'recordniveau'

De Colombiaanse cocaïneproductie bereikte in 2017 een recordniveau, volgens onlangs vrijgegeven cijfers van de Verenigde Naties. Het VN-bureau voor drugs en criminaliteit (UNODC) zegt dat de productie jaarlijks met ongeveer 31% steeg tot ongeveer 1.400 ton, gekweekt op 171.000 hectare. Het bureau waarschuwt dat de productie de recente inspanningen voor vredesopbouw zou kunnen schaden.

Colombia is 's werelds grootste producent van cocaïne, waarvan een groot deel in de Verengde Staten terechtkomt, de grootste consument ter wereld. Gloria María Borrero Restrepo, de minister van Justitie in Colombia, noemde de gegevens "zeer zorgwekkend".

Volgens het UNODC-rapport was het productieareaal van coca in Colombia vorig jaar het hoogste ooit gemeten niveau, met een stijging van 25.000 hectare vanaf 2016. Het totale areaal  was in 2017 naar schatting 17% hoger dan in 2016. Volgens het rapport had de potentiële productie van cocaïne een waarde van $ 2,7 miljard op de lokale markt.

De regio die grenst aan de Stille Oceaan in Colombia is de meest intensief bebouwde. Alleen al de staat Nariño aan de grens met Ecuador heeft meer landbouwgrond met coca dan geheel Peru, dat een andere grote producent is. Tachtig procent van de coca is de afgelopen tien jaar in hetzelfde gebied geteeld, terwijl gewassen 33% meer cocabladeren - het belangrijkste cocaïnediner - produceren dan in 2012.

Het land vecht al jarenlang tegen cocaïneproductie, waarbij de VS jaarlijks ongeveer $ 400 miljoen verstrekken om Colombia te helpen in de oorlog tegen drugs. Vorig jaar ondertekende Colombia ook een overeenkomst van $ 300 miljoen met de VN om de productie van cocaïne te verminderen door boeren te compenseren die ermee instemmen over te schakelen van coca naar veiliger gewassen. In augustus zei de nieuw verkozen president Ivan Duque tegen verslaggevers dat de regering een nieuw drugsbestrijdingsbeleid zou creëren, waarbij het doel zou zijn om “concrete resultaten” te bereiken in de komende vier jaar.

Een schema om drones te gebruiken om cocagewassen met herbicide te sproeien, heeft echter kritiek gekregen. De voorganger van president Duque, Juan Manuel Santos, heeft besproeiing met het chemische glyfosaat in 2015 opgeschort, na waarschuwingen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat de chemische stof aan kanker kan worden gekoppeld.

Ondertussen zei de minister van Defensie, Guillermo Botero, dat de uitroeiing van illegale gewassen zal worden behandeld als een nationaal veiligheidsprobleem, waarbij de strijdkrachten zullen samenwerken om het hoofd te bieden aan problemen zoals de toename van illegale gewassen in de nationale parken ( 8 duizend hectare) en illegale mijnbouw, die samen met drugshandel dramatische milieuschade veroorzaakt.

De cocaïnehandel van het land bloeit nog steeds, ondanks de vredesovereenkomst in 2016 tussen de Colombiaanse regering en de rebellengroep de Farc. Hiermee kwam een einde aan vijf decennia van gewapende conflicten. Sommigen beschuldigen de regering ervan zich te veel te concentreren op vrede, terwijl anderen zeggen dat de Farcrebellen een vacuüm hebben achtergelaten in de handel die ze eens controleerden.

Bron : El Heraldo, BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug