Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Colombiaanse ezeltjes helpen kinderen met lezen

Datum : 12/03/2010

Boeken laten je nieuwe werelden zien, ze vergroten je kennis en verbreden je horizon. Precies daarom is de Colombiaanse onderwijzer Luis Soriano begonnen met zijn Biblioburro: zijn bibliotheek-per-ezel. Elk weekend bepakt hij zijn twee ezeltjes met stapels boeken en zo trekt hij vanuit het dorpje La Gloria naar de omliggende boerengehuchtjes in de bergen. Daar staan de kinderen al ongeduldig te wachten om een boek te kunnen lenen of door Soriano te worden geholpen met hun huiswerk.
Het achterland van Colombia wordt al jarenlang geteisterd door de strijd tussen paramilitairen en rebellen. De boeren die er wonen zijn veelal analfabeet. Luis Soriano ziet het onderwijzen van de kinderen als zijn missie. "Wie kan lezen, weet wat zijn rechten, plichten en commitments zijn en kan 'nee' zeggen tegen oorlog." "En ik kan mijn ouders helpen als ze een belangrijke brief krijgen die ze zelf niet kunnen lezen", vertelt een jongetje.
(Happinez)

 

 

Bookmark and Share


Terug