Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Colombiaanse guerrillagroep ELN kondigt staakt-het-vuren aan

Datum : 27/02/2018
Land : Colombia

Colombiaanse guerrillagroep ELN kondigt staakt-het-vuren aan

Het Nationaal Bevrijdingsleger (ELN), de grootste nog actieve guerrillagroep van Colombia, kondigde 25 februari een staakt-het-vuren aan, voorafgaand aan de parlementsverkiezingen van volgende maand. Ook willen de guerrillastrijders de vredesonderhandelingen met de regering hervatten.

“Naarmate we dichter bij de verkiezingen van 11 maart komen, zullen we, hoewel we dit gebrekkige verkiezingsproces niet steunen, als blijk van respect voor de vrouwen en mannen van Colombia tussen 9 en 13 maart onze offensieve militaire operaties staken”, zei de rebellengroep.

Op zondag 11 maart gaan de Colombianen stemmen voor leden van beide kamers van het parlement. Voor de eerste keer zullen voormalige guerrillero’s van de gedemobiliseerde FARC meedoen met hun eigen partij.

Het ELN riep president Juan Manuel Santos op om een nieuwe datum te bepalen voor de vredesonderhandelingen. De vredesonderhandelingen tussen de regering en het ELN startten op 7 februari 2017 in Quito. Op 29 januari stopte Santos de vredesonderhandelingen nadat zeven politieagenten werden gedood en tientallen gewonden vielen door bomaanslagen in de noordelijke kustplaats Barranquilla en enkele omliggende plaatsen. Een stedelijke guerrillaeenheid van het ELN claimde de aanslag.

Bron : Latin American Herald Tribune
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug