Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Colombiaanse kolonel veroordeeld voor valse burgermoorden

Datum : 15/07/2011
Land : Colombia

Colombiaanse kolonel veroordeeld voor valse burgermoorden

 

 

 

 

Een Colombiaanse kolonel heeft deze week toegegeven 57 burgers te hebben vermoord, hen te hebben aangekleed in een guerrilla-uniform en vervolgens te hebben geclaimd dat het rebellen waren die in de strijd waren neergeschoten. Tijdens het bewind van president Alvaro Uribe vermoordden Colombiaanse soldaten zo nu en dan burgers, die ze eerst in guerrilla-uniform hadden gehesen, om zo voor te wenden dat het om guerilla’s ging. De regering hield lang vol dat dit niet gebeurde, maar onderneemt nu actie.

Kolonel Luis Fernando Borja heeft 21 jaar gevangenisstraf gekregen. Dit had 42 jaar kunnen zijn, maar omdat hij bekend heeft, is zijn straf met de helft verminderd. Borja is tot nu toe de hoogste officier die is veroordeeld voor falsos positivos, zoals dit vervalsen van  moorden wordt genoemd.  

Het falsos positivos fenomeen is ontstaan, omdat soldaten werden beloond met prestige en promotie op het moment dat ze veel rebellen vermoorden. Daarom trokken militairen soms naar arme wijken, vermoorden daar burgers en hesen hen in guerillapakken.

Eerder deze maand zijn 8 soldaten tot 60 jaar cel veroordeeld voor de moord op 32 boeren in Antioquia in 2006. Ook deze boeren waren verkleed als guerrilla's.

Bron : BBC
Bookmark and Share


Terug