Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Colombiaanse regering en FARC onderweg naar een staakt-het-vuren?

Datum : 19/01/2016
Land : Colombia

Colombiaanse regering en FARC onderweg naar een staakt-het-vuren?

Onderhandelaars van de Colombiaanse regering en de FARC-rebellen willen dat een missie van de Verenigde Naties toezicht gaat houden op een toekomstig staakt-het-vuren. De VN-missie zou ook de daaropvolgende ontwapening van de rebellen moeten controleren.  

De onderhandelaars die al ruim drie jaar (met onderbrekingen) in Havana praten over een eind aan de strijd in Colombia, spreken van een belangrijk "overgangsmoment". Een alomvattend vredesakkoord hopen ze eind maart te sluiten. 

"We hebben de VN-Veiligheidsraad gevraagd om per direct een politieke missie met ongewapende waarnemers  samen te stellen voor de periode van twaalf maanden", staat in een gezamenlijke verklaring van de regeringsdelegatie en de FARC.  Het feit dat er een gezamenlijk verzoek naar New York wordt gestuurd, wordt gezien als een teken van vooruitgang in het vredesproces.  

Afgelopen jaar in september bereikten de onderhandelaars al een deelakkoord, onder meer over de vorming van een waarheidscommissie, de berechting van de schuldigen en een schadevergoeding voor de slachtoffers van de burgeroorlog. 

Het gewapende conflict tussen de FARC-rebellen en het Colombiaanse regeringsleger duurt al meer dan vijftig jaar. In die strijd zijn zo'n 220.000 doden gevallen.

 

Bron : NOS
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug