Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Kunst & Cultuur

Colombiaanse schrijver García Márquez wordt 85

Datum : 06/03/2012
Land : Colombia

Colombiaanse schrijver García Márquez wordt 85

Gabriel García Márquez, de Colombiaanse schrijver en Nobelprijswinnaar van de Literatuur in 1982, viert vandaag zijn 85ste verjaardag in zijn woonplaats Mexico-Stad. Hij ontving vandaag ook de Ere Orde van de Russische regering voor zijn “bijdrage aan het versterken van de vriendschap tussen de volkeren van Rusland en Latijns Amerika”.

Mexico eert ‘Gabo’ met verschillende activiteiten in heel het land, zoals twee tentoonstellingen over zijn leven en werk. Hij is niet alleen 85 geworden, maar het is ook zestig jaar geleden dat zijn eerste verhaal verscheen, La tercera resignación ( Het derde ontslag). Zijn roman Honderd jaar eenzaamheid verscheen 45 jaar geleden en tien jaar geleden begon hij aan zijn memoires.

Als deel van de feestelijkheden verschijnt vandaag de digitale versie van Honderd jaar eenzaamheid, dat het leven van de inwoners van het fictieve dorp Macondo vertelt. Deze roman maakte Márquez tot de meest populaire Latijns-Amerikaanse schrijver.

De Russische president Medvedev stuurde Márquez een felicitatie met de woorden: “De briljante werken maken dat veel Russische lezers Latijns Amerika hebben leren kennen en ervan zijn gaan houden.” De Ere Orde is in 1994 ingesteld voor personen op het terrein van wetenschap, kunst en cultuur, educatie en filosofie. De prijs wordt doorgaans uitgereikt aan Russische burgers, zoals aan Mikhail Gorbachov.

Márquez’ werken behoren tot het zogenaamde magisch realisme. Bekende werken zijn Liefde in tijden van cholera en Kroniek van een aangekondigde dood. Op het Internationale Filmfestival in Guadalajara, in het noorden van Mexico, wordt op 10 maart de verfilming vertoont van zijn boek Herinnering aan mijn droeve hoeren
 
 

Bron : CNN Mexico, El Universal
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug