Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Colombiaanse vredesbesprekingen gedoemd te mislukken, volgens ELN

Datum : 06/11/2012
Land : Colombia

Colombiaanse vredesbesprekingen gedoemd te mislukken, volgens ELN

De tweede guerrillagroep van Colombia, de ELN, noemt de vredesbesprekingen tussen de grootste guerrillagroep de FARC en de Colombiaanse regering “goedkoop” en beweert dat ze “gedoemd zijn te mislukken.”

De ELN betwijfelt of de huidige onderhandelingen het werkelijke “pad naar vrede”zijn. In een redactioneel in het magazine Insurgencia bekritiseert de ELN de weigering van de regering te praten over de sociale en economische orde van het land. Zonder veranderingen in het sociaaleconomische model van het land, zal iedere dialoog mislukken en “niets meer dan een frustratie zijn.” Zo lang president Santos geen deuren opent voor verandering, is de horizon onzeker en gevaarlijk, meent de ELN.

Deze gevoelens worden gedeeld door de hoofdonderhandelaar van de FARC, ‘Ivan Marquez’, die op 18 oktober zei dat invoering van ingrijpende econimische en sociale hervormingen de enige duurzame weg was naar een einde van het 48-jarige conflict met de regering. Hoewel de regering heeft gezegd dat het economische model geen onderwerp van discussie is, staat landhervorming wel op de gezamenlijk vastgestelde agenda. Voorzitter van de Senaat Roy Barreras noemt dit “de uitzondering op de regel.”

Beide rebellengroepen zeggen dat zij zoeken naar een “positieve vrede”, die de wortels van het conflict aanpakt en meer is dan een staakt-het-vuren, ofwel een “negatieve vrede”. Hoewel politieke participatie van de FARC een centraal thema van de onderhandelingen, heeft de Colombiaanse regering duidelijk gemaakt dat ze militaire operaties niet stopzetten totdat een vredesakkoord is bereikt.

Het is niet eenvoudig een toekomstig scenario in Colombia te schetsen “waarin de guerrilla’s kunnen opereren zonder angst gedood te worden door legale of illegale krachten van de staat”, schrijft de ELN.

Nadat bekend was dat de FARC vredesbesprekingen zou voren, heeft de ELN aangegeven interesse te hebben om eraan mee te doen. Maar aan de huidige gespreksronden heeft geen vertegenwoordiger van de ELN meegedaan.

Bijschrift foto: Het centrale commando van de ELN (jui 2011).

 

Bron : Colombia Reports
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug