Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Colombiaanse wetgever verdacht van medewerking aan eigen ontvoering

Datum : 22/05/2012
Land : Colombia

Colombiaanse wetgever verdacht van medewerking aan eigen ontvoering

Colombia is geschokt door de arrestatie van Sigifredo López vanwege verdenking van medewerking op zijn  ontvoering tien jaar geleden, samen met elf andere provinciale wetgevers. López en de anderen werden in april 2002  in Cali  tijdens een brute aanval ontvoerd.  De guerrilla’s  van de FARC  drongen het gebouw binnen en namen de twaalf personen mee. Bij de aanval kwam een politieagent om het leven. 

De twaalf mannen werden destijds gevangen gehouden in de jungle. In 2007 maakte de FARC bekend dat alleen López nog in leven was en dat de andere elf omgekomen waren. Later werd bekend dat groepen binnen de FARC met elkaar in botsing waren gekomen en er een misverstand was over een aanval door regeringstroepen. De gijzelaars werden gedood om te voorkomen dat ze gered zouden worden. López werd in 2009, zeven jaar later, bevrijd. Na zijn vrijlating schreef  hij een autobiografie over de periode dat hij gevangenzat, en probeerde hij tevergeefs zijn politieke carrière te hervatten.

De autoriteiten begonnen vorig jaar het onderzoek naar López, na het vinden van een video nadat het leger commandant  Alfonso Cano gedood had. In de video vertelt López vertelt over de plattegrond en de beveiliging van het gebouw waar hij gegijzeld werd. Daarnaast zouden er verschillende verklaringen zijn van ex-guerrilla’s dat López geholpen zou hebben bij de ontvoeringen.

Het nieuws verbaasde de Colombianen, en met name de familieleden van de 11 doden. "Ik kan het niet bevatten dat iemand niet alleen de ontvoering van zijn collega's maar ook zijn eigen ontvoering plant", zegt Fabiola Perdomo, de weduwe van een van de slachtoffers.  "Niemand wil toch zeven jaar lijden in de jungle, zijn kinderen niet zien opgroeien en niet bij zijn vrouw en familie zijn?’’ Ook zei ze dat er was nooit enige aanwijzing was in video's of berichten die de gijzelaars naar familieleden mochten sturen waaruit bleek dat de andere gevangenen López een als verrader beschouwden.

Bron : BBC
Bookmark and Share


Terug