Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Comeback reuzenschildpad

Datum : 30/10/2014
Land : Ecuador

Comeback reuzenschildpad

Het Galapagos eiland Española heeft momenteel een reuzenschildpaddenpopulatie van meer dan 2.500. Dit aantal was 50 jaar geleden nog slechts 15. Walvisvaarders, piraten en geiten zorgden bijna voor uitsterving van de soort.

De walvisvaarders en piraten stopten tijdens hun zeetochten voor vers vlees bij het eiland. De wilde geiten die werden geïntroduceerd verslonden bijna de volledige inheemse vegetatie.  Dit had grote gevolgen voor het voedsel van de schildpadden. In 1978 begon de overheid een uitroeiingsprogramma gericht op de wilde geiten.

Het Galapagos National Park begon in 1973 een herintroductieprogramma. Meer dan de helft van de schildpadden die toen zijn vrijgelaten is nog in leven.

De Galapagos eilanden behoren toe aan Ecuador en zijn duizend kilometer van het vasteland verwijderd. Dit is waar Charles Darwin zijn evolutietheorie zou hebben bevestigd. Sinds 1978 staan de eilanden op de werelderfgoed lijst van de Verenigde Naties.

Volgens de directeur van het Galapagos National Park bestaan bedreigingen voor de schildpadden nu uit eventuele vulkanische activiteit of problemen met het zeewater. 

Bron : BBC, El Universal
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug