Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Comissie onderzoekt doden protesten Nicaragua

Datum : 07/05/2018
Land : Nicaragua

Comissie onderzoekt doden protesten Nicaragua

Het parlement van Nicaragua heeft een comissie aangesteld om de dood van tientallen demonstranten te onderzoeken. De slachtoffers, waarvan de meeste student waren, stierven tijdens protesten tegen de regering van president Ortega, nadat hij de pensioenregeling had aangepast. De demonstraties liepen snel uit de hand en gaven uiting aan bredere onvrede onder met name jonge inwoners van Nicaragua. Ondertussen heeft Ortega aangegeven te willen praten met vertegenwoordigers van de protestgroepen. 

Mensenrechtengroepen zeggen dat er 45 dodelijke slachtoffers zijn gevallen bij de protesten. De overheid heeft het aantal niet meer aangepast na het tellen van tien doden in de eerste drie dagen. De woordvoerder van het parlement, Gustavo Porras, gaf aan dat de comissie onafhankelijk zal zijn van de regering en kan onderzoeken wat ze wil. Binnen drie maanden zullen ze hun resultaten moeten inleveren. 

Studentenorganisaties zijn echter niet overtuigd. Zij eisen dat een onafhankelijke comissie wordt opgezet, met hulp van internationale waarnemers. De parlementaire comissie is volgens hen niet betrouwbaar, aangezien het grootste deel van het parlement Ortega steunt. De Inter-Amerikaanse Rechtbank voor Mensenrechten heeft de Nicaraguayaanse overheid gevraagd om het land binnen te komen om de kwestie te onderzoeken, maar kreeg die toestemming niet. Ook de VS zei vorige week dat ze Ortega's regering verantwoordelijk houdt voor de dodelijke slachtoffers. 

Dit zijn de heftigste protesten waar Ortega, nu tien jaar aan de macht, mee te maken krijgt. Zijn van oorsprong linkse Sandinista-regering kwam aan de macht na een lange periode in de oppositie. Het land heeft een eenkamerstelsel en Ortega heeft een absolute meerderheid in het parlement. 

Bron : Latin American Herald Tribune
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug