Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Concept Cubaanse grondwet zwijgt over homohuwelijk

Datum : 19/12/2018
Land : Cuba

Concept Cubaanse grondwet zwijgt over homohuwelijk

Voor het einde van dit jaar mogen de Cubanen zich in een referendum uitspreken over een nieuwe grondwet, de Magna Carta genoemd. De afgelopen maanden is er al veel over de grondwet te doen geweest. Op diverse punten heeft de regering moeten inbinden na protesten van de bevolking. Die protesten zijn op zich al opmerkelijk omdat de meeste Cubanen zich niet openlijk uitspreken over politieke kwesties in hun land. Maar dat is nu anders. Zo zijn begin december artikelen die betrekking hebben op regulering en controle van ondernemerschap en kunstenaars aangepast. Zo was er oorspronkelijk sprake van een limiet op het aantal ondernemingsbewijzen per huishouden, en mochten particuliere restaurants niet meer dan vijftig zitplaatsen tellen. Deze maatregelen zijn nu geschrapt. En verder is de macht van zogenaamde culturele inspecteurs ingeperkt: zij mochten direct ingrijpen bij een vermoeden van het overtreden van de revolutionaire waarden tijdens een kunstexpositie of een toneelvoorstelling door deze per direct te sluiten. De inspecteurs mogen nu alleen nog aanbevelingen doen aan hun meerderen om in te grijpen.

In de nieuwe grondwet was ook een hoofdstuk opgenomen over legalisering van het homohuwelijk. Maar hoewel de hoofdstad Havana en enkele andere grote steden op het eiland een bloeiende homogemeenschap kennen, zijn antihomoseksuele gevoelens nog diep geworteld in grote delen van de bevolking. En tijdens algemene consultaties van het volk over de grondwetsvoorstellen was er sprake van veel protest ten aanzien van juist dit hoofdstuk. Ook de snelgroeiende evangelische kerken spraken zich uit tegen het homohuwelijk en oefenden druk uit op de regering om het voorstel terug te trekken. De overheid heeft er nu voor gekozen helemaal niets te zeggen over wie er kunnen huwen, hiermee de weg openlatend voor eventuele toekomstige aanpassingen. Francisco Rodríguez, lid van de communistische partij en bekend als gay blogger “Paquito de Cuba”, zegt in The Guardian dat dit een acceptabel compromis is dat het mogelijk maakt voor homo’s om campagne te blijven voeren voor gelijke huwelijksrechten. “Dit is een oplossing”, zegt hij, “ niet ‘tussen een man en een vrouw’ of ‘tussen twee mensen’. Dit is waar het allemaal begint.”

Maar voor de Cubaanse regering moet het toch even wennen zijn, al die aanpassingen op wetsvoorstellen, waar vroeger een wet gewoon werd ingevoerd…

Bron : The Guardian
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug