Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Conclusie onderzoek: Alberto Nisman vermoord

Datum : 08/11/2017
Land : Argentinië

Conclusie onderzoek: Alberto Nisman vermoord

Op 18 januari 2015 werd Alberto Nisman dood gevonden in zijn badkamer, vier dagen nadat hij toenmalig president Cristina Fernández had beschuldigd. Hij beschuldigde haar van het toedekken van de rol van Iraanse functionarissen in relatie tot de meest dodelijke terroristische aanslag in Argentinië.

In 1994 vonden 85 mensen de dood en raakten honderden gewond, toen een bom het Joods gemeenschapscentrum in Buenos Aires verwoestte. In 2007 werd Iran aangeklaagd voor het plannen en financieren van de aanslag. In 2013 werd een overeenkomst met Iran gesloten, volgens de regering van Fernández de Kirchner om zo de waarheid rond de aanslag te achterhalen. Het Argentijns gerechtshof verklaarde de overeenkomst echter in strijd met de wet. En Nisman was ervan overtuigd dat de regering met de deal de zaak eigenlijk in de doofpot wilde stoppen.

Zijn plotselinge dood (hij kwam om het leven door een schotwond) werd in eerste instantie uitgelegd als zelfmoord, iets dat al direct door veel Argentijnen in twijfel werd getrokken. Het leidde tot anti-regeringsdemonstraties in de aanloop naar de presidentsverkiezingen later dat jaar.

Federale aanklager Eduardo Taiano van de grenspolitie heeft het onderzoek naar de dood van Nisman nu afgerond en concludeert in zijn rapport dat de aanklager wel degelijk vermoord is. Het onderzoek bracht bewijzen aan het licht die bij eerdere onderzoeken naar de omstandigheden van Nismans dood niet genoemd waren. Bijvoorbeeld dat zijn neus gebroken was en zijn lichaam duidelijke sporen van mishandeling vertoonde. Dat de grenspolitie, eigenlijk verantwoordelijk voor het bewaken van de grens, uiteindelijk gevraagd werd dit onderzoek uit te voeren was omdat deze eenheid niet betrokken was geweest bij de eerdere onderzoeken. Volgens Taiano was dit het meest gecompliceerde onderzoek uit zijn carrière.

Ex-president Fernández heeft altijd iedere betrokkenheid van haar regering bij de dood van Alberto Nisman ontkend.

Bron : The Guardian
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug