Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Conflict Colombia en Venezueal dreigt te escaleren

Datum : 26/07/2010

Conflict Colombia en Venezueal dreigt te escaleren

COLOMBIA/VENEZUELA - President Hugo Chávez van Venezuela heeft een reis naar Cuba abrupt afgezegd. Als reden gaf hij aan het gevaar van "een gewapende aanval" door Colombia. Tijdens een toespraak zei Chávez over inlichtingen te beschikken dat "de mogelijkheid van een gewapende aanval op Venezolaans grondgebied vanuit Colombia", "in geen honderd jaar" zo groot was geweest. De spanning tussen de twee landen is te snijden sinds Venezuela afgelopen donderdag de betrekkingen met het buurland verbrak. Dit als reactie op een beschuldiging van de Colombiaanse president Álvaro Uribe. Die had gezegd dat vijftienhonderd Colombiaanse guerrillastrijders hun toevlucht hadden gezocht in Venezuela om van daaruit Colombia aan te vallen.
De Amerikaanse regering maakt zich in toenemende mate zorgen over de spanningen tussen de beide buurlanden. Zij roept bij monde van staatssecretaris voor Latijns Amerika, Arturo Valenzuela op tot kalmte en wil een internationaal onderzoek om vast te stellen of de "ernstige beschuldigingen" aan het adres van Venezuela kloppen.
(Wereldomroep/El País)

Bookmark and Share


Terug