Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Conflict in Venezolaans parlement

Datum : 07/01/2016
Land : Venezuela

Conflict in Venezolaans parlement

De heersende meerderheid van de oppositie in het Venezolaanse parlement heeft gisteren drie leden ingezworen, tegen wie nog een onderzoek loopt naar verkiezingsfraude. Ook besloot de oppositie de portretten van ex-president Hugo Chávez en van Simón Bolívar te verwijderen. 

Het Hooggerechtshof had tegen drie parlementariërs uit Amazonas een verbod uitgesproken om geïnstalleerd te worden zo lang er een onderzoek loopt tegen mogelijke verkiezingsfraude. Toch hebben leiders van het parlement, waar de oppositie voor de eerste keer in zeventien jaar een grote meerderheid heeft, de drie ingezworen. Dit tot woede van de socialistische parlementsleden die wegliepen en zeiden dat de oppositie de grondwet had geschonden. 

“Dit parlement heeft totaal zijn legitimiteit verloren”, zei de voormalige voorzitter Diosdado Caballo. “Er is hier geen sprake van een botsing van krachten, het is zo simpel als dit: de Nationale Vergadering heeft de grondwet geschonden."

Het Hooggerechtshof heeft nooit beluiten genomen die tegen de regerende socialistische partij ingingen. De oppositie beschouwt het Hof als een verlengstuk van de regering en noemt het onderzoek naar de drie oppositieparlementariërs een poging van president Maduro om de oppositie van een tweederde meerderheid af te houden. 

Daarnaast gaf de nieuwe voorzitter van het parlement, Henry Ramos, opdracht om alle portretten van ex-president Hugo Chávez en van Simón Bolívar uit het parlementsgebouw te verwijderen. Presdent Maduro liet op radio en televisie weten verontwaardigd te zijn: “Als ze niet het minste respect tonen, wat kunnen we dan verwachten van dit bourgeois parlement?”

Naar verwachting kondigt Maduro veranderingen aan in zijn kabinet. Nu de oppositie in het parlement van plan is hem binnen zes maanden uit zijn ambt te zetten, zei Maduro een nieuw team van ministers nodig te hebben voor een nieuw politiek tijdperk. 

Venezuela heeft te kampen met een torenhoge inflatie en de grootste recessie ter wereld. Er is een chronisch gebrek aan basisgoederen waardoor mensen in dagelijks in de rij moeten staan voor hun aankopen. 

 

Bron : El Universal, The Guardian
Bookmark and Share


Terug