Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Conflict Mexico en Uruguay door uitspraak Mujica

Datum : 24/11/2014
Land : Uruguay

Conflict Mexico en Uruguay door uitspraak Mujica

In Mexico moest de Uruguayaanse ambassadeur op het matje komen naar aanleiding van een uitspraak van president Mujica van Uruguay. Mujica beweerde dat de vermissing van de 43 studenten in Mexico bewijs is dat het land een "gefaalde staat" is.

De studenten, die waarschijnlijk vermoord zijn, werden in september ontvoerd door politiemannen die samenwerkten met drugskartels. Het incident leverde in Mexico en daarbuiten veel protest op en wordt gezien als een politieke crisis voor de Mexicaanse president Enrique Peña Nieto.

Mujica zei afgelopen vrijdag in een interview met Foreign Affairs Latin America het volgende: "Het wekt de indruk, van een afstand gezien, dat het hier gaat om een gefaalde staat, waarin autoriteiten de controle volledig kwijt zijn." Ook sprak Mujica over "massacorruptie". Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Mexico reageerde door haar "verbazing" te uiten en zich te distanciëren van verschillende uitspraken in het interview.

Gisteravond laat leek Mujica terug te komen op zijn uitspraken. Hij uitte namelijk zijn solidariteit voor landen zoals Mexico, Guatemala en Honduras, waar de drugshandel voor grote problemen zorgt op het gebied van nationale veiligheid. Een statement op de website van de president citeerde de volgende uitspraak: "Deze landen zijn geen gefaalde staten en zullen dat ook niet worden, omdat ze gebouwd zijn op de fundaties van pre-Colombiaanse naties. De partijen en het politiek kapitaal in deze landen is groter dan de huidige crises."

Bron : Mercopress
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug