Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Congres Chili legt schuld mijnramp bij eigenaren

Datum : 03/03/2011
Land : Chili

Congres Chili legt schuld mijnramp bij eigenaren

Een congrescommissie in Chili geeft de eigenaren van de San Josémijn de schuld van de instorting van hun mijn, waardoor vorig jaar 33 mijnwerkers 69 dagen opgesloten zaten onder de grond. Alejandro Bohn en Marcelo Kemeny zijn volgens de commissie schuldig aan verwaarlozing, een aantijging die zij ontkennen. Het onderzoek toont ook aan dat de veiligheidsregulering rondom de mijn tekort heeft geschoten. Eerder zeiden mijnwerkers al dat basale veiligheidsstandaarden in de mijn ontbraken. De commissie kwam unaniem tot de conclusie dat Bohn en Kemedy verantwoordelijk zijn voor de ineenstorting van de mijn in augustus 2010.

De commissie heeft haar rapport aangeboden aan mijnbouwminister Laurence Golborne. De minister prees de commissie voor haar onderzoek, dat vijf maanden duurde. Familieleden van de mijnwerkers en sommigen van de mannen zelf hebben zware kritiek op de mijneigenaren en vinden dat de mijn na eerdere ongelukken al lang gesloten had moeten worden. Ze overwegen om Bohn en Kemeny juridisch aansprakelijk te stellen.

Bron : BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug