Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Congres Costa Rica keurt fiscaal voorstel goed

Datum : 04/12/2018
Land : Costa Rica

Congres Costa Rica keurt fiscaal voorstel goed

Afgelopen maandag heeft het Costa-Ricaanse congres een fiscaal plan van de president goedgekeurd. Het groene licht voor de stemming in het parlement werd gegeven nadat het Hooggerechtshof op 23 november besloot dat het plan van President Carlos Alvarado Quesada niet in strijd was met de grondwet.

Afgevaardigden van de regerende Partido Acción Ciudadana (Partij van Burgeractie of PAC) verklaarden dat het plan “van vitaal belang is voor het proces waarbij oplossingen voor de financiële stabiliteit van de staat worden geleverd” die moet worden bereikt door “dialoog en het maken van afspraken tussen verschillende politieke krachten.” In oktober werden de fiscale plannen nog een halt toegeroepen door de rechtbank. Door het hele land werd de afgelopen twee maanden geprotesteerd door verschillende vakbonden.  

De president schreef op Facebook: “Op dit moment teken ik deze wet om onze publieke financiën te versterken. Ik bedank degenen die de regering hebben gesteund tijdens deze inspanning, met name de afgevaardigden en leden die erin zijn geslaagd het eens te worden en het tot stand te laten komen.

Het voornaamste doel van de fiscale hervorming is om de belasting op bepaalde producten en diensten te verhogen naar 13 procent BTW en daarbij het aantal belastbare producten en diensten te vergroten. Verder moet de wetgeving aanpassingen doorvoeren binnen de inkomstenbelasting en de overheidsuitgaven laten dalen door de lonen, evenals andere voordelen, van ambtenaren in te perken.

President Alvarado, gekozen in april, hoopt met de hervormingen een signaal af te geven aan internationale investeerders en hiermee duidelijk maken dat het land open staat om zaken te doen, met de investeringen de financiën te stabiliseren, het fiscale tekort te verlagen en de toenemende schuld in te perken.

 

Bron : telesur
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug