Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Congresleden Colombia en Chili klagen Maduro aan bij Internationaal Strafhof

Datum : 20/07/2017
Land : Colombia

Congresleden Colombia en Chili klagen Maduro aan bij Internationaal Strafhof

Een honderdtal Colombiaanse en Chileense congresleden hebben afgelopen dinsdag een aanklacht ingediend tegen de Venezolaanse president Nicolás Maduro bij het Internationaal Strafhof in Den Haag. De aanklacht is gebaseerd op rapporten van internationale (mensenrechten)organisaties en beschuldigt de opvolger van Hugo Chávez van het “deelnemen aan ernstige schendingen van het internationaal recht” vanaf 2008, toen hij nog minister van Buitenlandse Zaken was. Hij wordt ook verantwoordelijk gesteld voor het “plegen van misdrijven tegen het internationaal recht” sinds hij in 2013 tot president verkozen werd.

Het initiatief van de Colombiaanse senator Iván Duque van het centrumrechtse Centro Democrático werd gesteund door afgevaardigden van uiteenlopende politieke partijen. Hij wil dat de aanklager van het Strafhof als eerste maatregel een waarnemer aanstelt in Venezuela, dat het Statuut van Rome heeft getekend in 1998 en daarom de jurisdictie van het Hof erkent. Het in Den Haag gezetelde Internationaal Strafhof oordeelt over delicten die de internationale gemeenschap raken: genocide, oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid.

De aanklacht bestaat uit acht beschuldigingen. Ten eerste “directe en indirecte aansporing tot moord”. Hierbij gaat het om de dood van mensen die tussen 2013 en 2017 demonstreerden tegen het beleid van de regering van Venezuela. Ten tweede wordt de regering ten laste gelegd dat zij mensen “de toegang tot voedsel en medicijnen ontzegt, gericht op de vernietiging van een groot deel van de bevolking” en daarom “nauw verbonden aan genocide”. Ten derde, “gedwongen verplaatsing van de bevolking door fysiek geweld of door bedreigingen”. De overige aanklachten in het document van 56 pagina’s – zonder de bijbehorende bewijsvoering – zijn opsluiting van oppositieleden, marteling, vervolging van critici, verdwijningen en de “misdaad van apartheid: onmenselijke daden in de context van een regime van geïnstitutionaliseerde onderdrukking.”

“Ik hoop dat de aanklager eerst besluit Venezuela in observatie te stellen, wat al een belangrijk signaal zou zijn als waarschuwing dat wat er gebeurt zeer ernstig is. Het tweede doel is het openen van een formeel onderzoek tegen Nicolás Maduro”, aldus Duque. “De regeringsleiders van Latijns Amerika hebben tot nog toe met al hun multilaterale overleg geen enkele actie ondernomen.”

De institutionele crisis die het land doormaakt verergerde toen het Hooggerechtshof eind maart het parlement – waarin de oppositie een meerderheid heeft – buitenspel zette. Die beslissing zorgde voor een nieuwe golf van protest die nog altijd voortduurt. In de afgelopen drie en een halve maand zijn daarbij ongeveer honderd mensen omgekomen, is de druk van de internationale gemeenschap opgevoerd en zijn de aanhangers van het chavismo verdeeld geraakt.

De openbare aanklager, Luisa Ortega Díaz, is een symbool geworden van het verzet tegen de regering en de oppositieleider Leopoldo López is inmiddels vrijgelaten uit de gevangenis. Maar Maduro is niet bereid om af te zien van de verkiezingen voor een grondwetgevende vergadering, die zullen worden gehouden op 30 juli, met spelregels die volgens de oppositie in het voordeel zijn van de regeringspartij ten koste van het parlement.

Bron : El Pais
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug