Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Conservatief Mauricio Macri nieuwe president van Argentinië

Datum : 23/11/2015
Land : Argentinië

Conservatief Mauricio Macri nieuwe president van Argentinië

De conservatieve Mauricio Macri, huidig burgemeester van Buenos Aires, heeft gisteren de Argentijnse presidentsverkiezingen gewonnen. Met praktisch alle stemmen geteld, versloeg Macri met 51,5 procent van de stemmen zijn rivaal Daniel Scioli, de kandidaat van het Kirchnerisme, die 48,5 procent behaalde. 

Macri danste op een podium tijdens een overwinningsbijeenkomst op zijn hoofdkwartier in Buenos Aires en dankte zijn staf voor hun steun. De overwinning van Macri is de eerste voor de centrumrechtse oppositie in meer dan tien jaar. Het maakt een eind aan het twaalfjarig bewind van de Peronistische Partij, en met name van het Kirchnerisme, de politieke beweging die is genoemd naar de overleden president Nestor Kirchner en zijn vrouw en opvolgstr, Cristina Fernández de Kirchner. 

“Het is vandaag een historische dag”, zei Macri tegen zijn duizenden aanhangers. “Het is de verandering van een tijdperk.” Zijn overwinning afgelopen zondag betekende een ommekeer voor Macri, nadat hij in de eerste ronde van de verkiezingen van Scioli had verloren. Maar Scioli, die gouverneur is van de provincie Buenos Aires, slaagde er toen niet in genoeg stemmen te halen om meteen als overwinnaar uit de bus te komen. Hierdoor was er voor het eerst in de Argentijnse geschiedenis een run-off nodig was. 

Macri had voor de tweede verkiezingsronde op 22 november volgens de peilingen een comfortabele voorsprong. Hij beloofde in zijn campagne nieuwe investeringen te brengen in de kwijnende economie, de misdaad aan te pakken en de corruptie te bestrijden. 

Nog maar een jaar geleden werd Macri gezien als een onbelangrijke speler in de race voor het presidentschap. Weinigen dachten dat hij een kans zou maken om te winnen. De meeste peilingen voorspelden een overwinning voor Daniel Scioli, die de steun genoot van aftredend president Cristina Fernández. Maar Scioli had nooit haar charisma en haar band met de arbeidersklasse, de basis van de Peronistische Partij.

Bron : BBC World News, Nodal
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug