Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Consortium investeert in Boliviaans gasveld

Datum : 24/11/2017
Land : Bolivia

Consortium investeert in Boliviaans gasveld

Een consortium van vijf bedrijven onder leiding van het Spaanse Repsol is van plan USD 900 miljoen te investeren voor onderzoek en ontwikkeling van een nieuw natuurlijk gasveld, Iñiguazu, in het zuiden van Bolivia.

Directeur van het Boliviaanse energiebedrijf YPFB, Oscar Barriga, tekende het investeringsplan met vertegenwoordigers van het consortium, waartoe ook het Nederlandse Shell,het Argentijnse Pan-Amerikaanse Energie (PAE) en twee eenheden van YPFB behoren. De Boliviaanse president Evo Morales, leden van zijn kabinet en de voorzitter van Repsol, Antonio Brufau, woonden de ondertekeningsceremonie afgelopen dinsdag in de stad Santa Cruz bij.

Morales zei dat, als de onderzoeksfade succesvol is, het consortium USD 900 miljoen zal investeren en dagelijks 6,5 miljoen kubieke meters natuurlijk gas zal produceren in Iñiguazu. Het gasveld ligt in de zuidelijke provincie Tarija en beslaat een oppervlakte van 644 vierkante kilometer. De regering verwacht de komende jaren inkomsten ter hoogte van USD zes miljard.

Repsol zal de uitvoerder zijn. Het consortium maakt gebruik van de ervaring die elders in Bolivia is opgedaan, met name in het veld Caipipendi. Repsol en Shell hebben ieder een aandeel van 15 procent in het consortium, terwijl PAE een aandeel heeft van 10 procent. YPFB Andina heeft een aandeel van 46,5 procent en YPFB Chaco heeft 13,4 procent.

“Deze vijf bedrijven zijn enorm betrokken en we zijn ervan overtuigd dat met een beetje geluk  -  en als de geologie ons niet bedriegt -  we een project kunnen starten dat gelijk is aan dat in Caipipendi, dat zo’n succes is gebleken voor Bolivia”, aldus Antonio Brufau, de voorzitter van Repsol.

Bron : Latin American Herald Tribune
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug