Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Consumentenbond Bonaire op komst

Datum : 21/09/2012
Land : Bonaire

Consumentenbond Bonaire op komst

Er zijn vergevorderde plannen om op Bonaire naast de reeds bestaande consumentenstichting, Fundashon Tienda pa Konsumidó Boneriano (FTpKB), een consumentenbond op te richten. Op zaterdag 29 september vindt de oprichtingsvergadering plaats van de Union di Konsumidó Boneiru (Unkobon), de Consumentenbond Bonaire. 

Een consumentenbond is nodig, omdat de consument wil spreken. Dat kan niet in een stichting. In een stichting bepaalt het bestuur de strategie en ze is niet helemaal onafhankelijk, zegt Hans Evers, een van de initiatiefnemers. De consumentenstichting is opgericht door de politiek, die een grote stem heeft in de vorming van het bestuur daarvan. “Wij willen dat zelf kunnen bepalen”, aldus Evers. In de vereniging zijn het de leden die het beleid bepalen.

De consument op Bonaire wil meer controle over de prijzen. Evers: “We willen als consument ook meer transparantie over de prijsopbouw. We willen eigenlijk alles weten over de kosten en of die eerlijk verdeeld worden. Daar hebben we een waakhond voor nodig die onafhankelijk is.”

De initiatiefnemers geloven niet dat de consument op Bonaire niet erg prijsbewust is, zoals vaak wordt beweerd. Er zijn bewuste consumenten die in staat zijn om een krachtige vereniging van consumenten op Bonaire vorm te geven. Een consumentenbond van leden die zich verenigen achter het gemeenschappelijk doel, ongeacht hun politieke of levensbeschouwelijke verschillen.

Het initiatief komt niet uit de lucht vallen. Binnen een maand tijd hebben meer dan duizend mensen zich aangemeld via de Facebookpagina. De initiatiefnemers krijgen daarbij steun van de Consumentenbond in Nederland. Daarnaast wil de nieuwe consumentenorganisatie nauw gaan samenwerken met de consumentenstichting op Bonaire, maar ook met de consumentenstichting op Curaçao.

Iedereen die belangstelling heeft om de oprichtingsvergadering bij te wonen, kan zich aanmelden via e-mail of Facebook.

Bron : Amigoe, Versgeperst
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug