Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Controverse in Brazilië over nieuwe minister

Datum : 05/11/2018
Land : Chili

Controverse in Brazilië over nieuwe minister

De recent gekozen Braziliaanse extreemrechtse president Jair Bolsonaro heeft rechter Sergio Moro ervan overtuigd om zijn minister van Justitie te worden, zeiden de twee donderdag afgelopen donderdag. Aanhangers van Bolsonaro waren verheugd, maar zijn tegenstanders zeiden "hij huurt de jurist in die de belangrijkste politieke rivaal van Bolsonaro, voormalig president Lula da Silva, gevangen heeft gezet". 

Moro hield toezicht op de ‘Operatie Lava Jato’, het corruptieschandaal rond Petrobras. Hij stuurde Lula naar de gevangenis stuurde, waardoor hij het niet tegen Bolsonaro kon opnemen. De 46-jarige Moro, die eerder politieke ambities heeft ontkend, vloog donderdag naar het huis van Bolsonaro aan het strand van Rio de Janeiro, waar de twee elkaar ontmoetten voordat het besluit werd bekendgemaakt.

"Zijn anti-corruptie en anti-georganiseerde misdaadagenda, evenals zijn respect voor de wetten en de grondwet zullen onze leidraad zijn" tweette Bolsonaro. Hij scoorde een duidelijke politieke overwinning met de benoeming van Moro, die de cultstatus bereikte na een reeks politici en zakenlui achter slot en grendel te hebben gekregen.

Maar zijn benoeming geeft ook munitie aan de tegenstanders van Bolsonaro, die lang hebben beweerd dat Lava Jato een gepolitiseerde zuivering was, die gericht was op het opzij zetten van Lula en zijn linkse Arbeiderspartij (PT). "Moro zal de minister van Bolsonaro zijn na zijn beslissende rol in zijn verkiezing, door Lula te blokkeren", tweette PT-voorzitter Gleisi Hoffmann. "Fraude van de eeuw!"

Moro's beslissing om met Bolsonaro te werken brengt risico's met zich mee. De verkozen president heeft een geschiedenis van het maken van racistische, misogynistische en homofobe opmerkingen, evenals opmerkingen die afwijzend staan tegenover democratische instellingen, hoewel hij de afgelopen dagen herhaaldelijk heeft toegezegd de grondwet te zullen respecteren.

"De gelegenheid om een sterke anti-corruptie en anti-georganiseerde misdaadagenda ten uitvoer te brengen, met respect voor de grondwet, de wet en de rechten, heeft me ertoe gebracht deze beslissing te nemen," zei Moro in een verklaring. Hij voegde eraan toe dat hij de teugels van het Lava Jato-onderzoek aan andere rechters zou overdragen.

Als minister van justitie zal Moro toezicht houden op de federale politie en de federale openbare veiligheid. Het is daarom een cruciale benoeming voor Bolsonaro, die zich ertoe verbonden heeft om corruptie en gewelddadige misdaden agressief te bestrijden.

In een televisie-interview zei Bolsonaro dat Moro een brede licentie zou hebben om zijn eigen personeel te kiezen. Hoewel de openbare veiligheid niet een van de specialiteiten van Moro is, zal de steun van goede adviseurs hem in staat stellen de juiste beslissingen te nemen, voegde Bolsonaro daaraan toe.

In 2016 zei Moro dat hij nooit de politiek in zou gaan, en de focus op zijn kruistocht tegen de corruptie zou houden. Maar de opkomst van Bolsonaro, die niet is aangetast door  beschuldigingen van corruptie, lijkt de rechter van idee te hebben veranderd.

Sommigen van het team van Bolsonaro zouden zelfs willen dat Moro zich in 2022 kandidaat stelt voor het presidentschap, volgens een columnist van Folha de São Paulo op de website van de krant op donderdag. Moro, die in de aanloop naar de verkiezingen van dit jaar als mogelijke presidentskandidaat werd genoemd, heeft zijn profiel snel zien stijgen, aangezien zijn naam synoniem werd met aanklachten gericht tegen een corrupt politiek establishment.

Begin vorig jaar genoot Moro de steun van bijna tweederde van de Brazilianen in opiniepeilingen. Dat cijfer daalde sterk nadat hij Lula veroordeelde, die nog steeds met veel liefde wordt herinnerd voor het verminderen van de ongelijkheid tijdens zijn presidentschap van 2003 tot 2011.

Bolsonaro zal naar verwachting deze maand een volledig kabinet bekendmaken, voorafgaand aan zijn inauguratie op 1 januari.

Bron : Mercopress
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug