Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Controverse rondom sluiten luxe gevangenis Chili

Datum : 01/10/2013
Land : Chili

Controverse rondom sluiten luxe gevangenis Chili

De gevangenis Cordillera was een exclusieve penitentiaire inrichting in een buitenwijk van de Chileense hoofdstad Santiago. Daar zaten tien voormalige generaals van het vroegere militaire regime. Alle tien gevangenen hadden te maken met schending van de mensenrechten tijdens de dictatuur van Pinochet (1973-1990). Eigenlijk was Cordillera een soort 5 sterren bungalowcomplex, waar de gevangenen toegang hadden tot internet, kabel-tv, prachtige tuinen, een tennisbaan, zwembad en een barbecueterrein. Die luxe leidde tot onvrede in Chili. Daarom werd afgelopen week beslist om de luxe gevangenis te sluiten en de gedetineerden over te brengen naar de afgelegen gevangenis Punta Peuco, zo'n zestig kilometer ten noorden van Santiago.

Toen dit bekend werd, heeft een van de gevangenen, Odlanier Mena (87), voormalig directeur van de inlichtingendienst van Pinochet (CNI), zelfmoord gepleegd terwijl hij op weekendverlof was buiten de gevangenis. Mena was een van de leiders van de Karavaan des Doods: een militaire operatie waarbij meer dan honderd tegenstanders van de staatsgreep van 1973 zijn gedood. De advocaat van Mena zei dat zijn cliënt verontrust was overgeplaatst te worden van Cordillera naar de andere militaire faciliteit in Punta Peuco.

Familieleden en advocaten van de gedetineerden zijn niet tevreden over de overplaatsing en beschuldigen de huidige president Piñera van de dood van Mena.

Bron : Bio Bio
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug