Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Correa en Chávez vragen geallieerden te stoppen met bombardementen tegen Kadhafi

Datum : 23/03/2011
Land : Ecuador

Correa en Chávez vragen geallieerden te stoppen met bombardementen tegen Kadhafi

De Ecuadoriaanse  president Rafael Correa heeft de bombardementen van de internationale coalitie tegen Kadhafi scherp veroordeeld. “Het is onacceptabel en het zijn weer dezelfde landen als altijd. Hebben we niets geleerd van Irak, toen ze ons ook misleid hebben met de interventie, hoeveel miljoenen doden heeft dat wel niet gekost? Hoe kan het dat de mensheid in dezelfde fouten vervalt? Ecuador verwerpt deze militaire actie sterk”, aldus Correa in het digitale tijdschrift Ecuadorinmediato.

De president voegde verder toe: “het mandaat van de VN is een no-fly zone instellen, zodat de luchtmacht van Kadhafi niet kan opereren en er geen rebellen kunnen worden gebombardeerd, maar wat ze werkelijk gedaan hebben is Tripoli bombarderen.”

Ook stelde Correa dat de Unie van Zuid-Amerikaanse naties (UNASAR) “zich moet uitspreken over de crisis in het Midden-Oosten, en niet alleen Libië, onder het motto dat de burgers in deze regio de problemen zelf moeten oplossen zonder de (militaire) interventies van buitenlandse mogendheden.”

Aan het einde van het document veroordeelt Correa de bombardementen door de internationale coalitie en stelt dat er een onmiddellijk staakt het vuren zou moeten komen. Verder zouden er onderhandelingen moeten beginnen voor het zoeken van een vreedzame oplossing en om verder bloedvergieten te voorkomen.

De Venezolaanse president Hugo Chávez doet er zoals altijd nog een schepje bovenop door te stellen dat de “agressie tegen Libië” en de “imperialistische waanzin” moeten stoppen. “Wij herhalen namens Venezuela en namens de ALBA (Bolivariaanse Alternatief voor Volkeren van Amerika) dat deze agressie tegen Libië en ieder ander land op de wereld stopt”, aldus Chávez tijdens zijn wekelijkse programma Aló Presidente, afgelopen zondag.

Zelf stelt Chávez bijna dagelijks voor om met een internationale commissie naar Libië af te reizen met als doel onderhandelingen te voeren voor een vreedzame oplossing tussen de facties die zich in een burgeroorlog bevinden.

Bron : El Mundo
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug