Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Correa, ex-president van Ecuador, bij verstek veroordeeld wegens corruptie

Datum : 09/04/2020
Land : Ecuador

Correa, ex-president van Ecuador, bij verstek veroordeeld wegens corruptie

Een hoge rechtbank in Ecuador heeft de voormalige linkse president van het land, Rafael Correa, veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf wegens corruptie. Correa was 10 jaar aan de macht tot 2017, toen hij in ballingschap ging in België. Hij ontkent enig wangedrag.

De rechtbank oordeelde dat hij en 19 andere beklaagden schuldig waren aan het accepteren van 7,5 miljoen dollar aan smeergeld van particuliere bedrijven in ruil voor staatscontracten. De veroordeelden werden ook 25 jaar lang uitgesloten van elke politieke rol. Onder hen is Correa’s voormalige vicepresident Jorge Glas, die al een gevangenisstraf van zes jaar uitzit wegens het aannemen van steekpenningen van de Braziliaanse bouwgigant Odebrecht.

Correa tweette een smalend antwoord op de uitspraak van de nationale rechtbank, waartegen nog steeds beroep kan worden aangetekend. “Nou, dit was wat ze zochten: gerechtigheid manipuleren om te krijgen wat ze nooit via de stembus konden krijgen. Met mij gaat het goed. Ik maak me zorgen over mijn collega's. We zullen zeker op internationaal niveau winnen, want dit is allemaal belachelijk, maar het duurt jaren”, zei hij.

De regeringsperiode van Correa werd gekenmerkt door grootschalige uitgaven voor sociale welvaart en infrastructuurprojecten, evenals wanbetaling van buitenlandse leningen en spanningen met de Verenigde Staten.

Bron : BBC World News
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug