Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Correa winnaar van referendum

Datum : 08/05/2011
Land : Ecuador

Correa winnaar van referendum

De Ecuadoriaanse president Rafael Correa heeft met een ruime meerderheid van de stemmen het referendum van afgelopen zaterdag gewonnen. Dat heeft de Nationale Verkiezingsraad bekendgemaakt. De tien punten bevattende volksraadpleging was niet onomstreden. Velen van zijn voormalige aanhangers, zoals de inheemse belangenorganisatie Conaie, lieten weten dat “de arrogantie de president naar het hoofd is gestegen” en dat zij tegen alle hervormingsplannen stemmen.

Het referendum bevatte enkele zeer controversiële thema’s, waaronder de beperking van de persvrijheid en verregaande hervormingen op het gebied van de rechtspraak. Alle critici zijn het erover eens dat er moet worden ingegrepen bij justitie, maar de voorstellen van de president slaan in hun ogen de plank finaal mis.

Een ander heikel punt is de persvrijheid. Critici beweren dat Correa meer controle over de media wil, omdat ze hem vanaf zijn aantreden in scherpe bewoordingen hebben vergeleken met de Venezolaanse president Hugo Chávez. Bovendien weigerden de media de politieopstand van vorig jaar te betitelen als een couppoging.

Aanhangers van de president zeggen dat de huidige hervormingen niet nodig zouden zijn, indien voorgaande regeringen beter hun werk hadden gedaan. De vicepresident voegde eraan toe dat de goedgekeurde hervormingen zo snel mogelijk in werking zullen treden om “Ecuador wakker te schudden uit de neoliberale nachtmerrie”. 

Bron : El País/ The New York Times
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug