Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Correa wint referendum hervormingen

Datum : 20/05/2011
Land : Ecuador

Correa wint referendum hervormingen

Het uiteindelijke resultaat van het referendum dat op 7 mei werd gehouden in Ecuador is in het voordeel van president Correa’s hervormingen uitgevallen. Correa wilde onder andere strengere controle op de media en het rechtssysteem doorvoeren en kreeg van de meerderheid van de bevolking hiervoor groen licht. Wanneer de nationale kiesraad de uitslag bevestigt zal deze officieel zijn. De komende dagen kan de oppositie bezwaar aantekenen.

De uiteindelijke overwinning viel kleiner uit dan verwacht. Het gemiddelde aantal voorstemmers lag bij de negen voorstellen in het referendum tussen de 45 procent en 50 procent. Bij tegenstemmers lagen de percentages tussen de 39 en 43 procent.

Volgende week zal het parlement over de hervormingen debatteren. De oppositie ziet de belangrijkste veranderingen, die de vrijheid van de media en rechtelijke macht verkleinen, als een machtsgreep van Correa. Daarnaast werd in het referendum onder andere gestemd over het afschaffen van stierenvechten. Dit zorgde voor veel ophef in het land waar stierenvechten erg populair is. Met de uitslag van het referendum zou de sport in het gehele land verboden worden.

Het referendum werd gezien als een populariteitstest voor Correa. Met de huidige uitslag lijkt hij die dus te hebben doorstaan.

Bron : BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug