Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Corruptie grotendeels onveranderd

Datum : 31/01/2019

Corruptie grotendeels onveranderd

Met een gemiddelde score van 44 gedurende drie opeenvolgende jaren, blijft de Amerikaanse regio falen in de serieuze vermindering van corruptie, volgens het laatste rapport van Transparency International. Vergeleken met andere regio's is Noord- en Zuid-Amerika vergelijkbaar met Pacifisch Azië (gemiddelde score: 44), maar achter West-Europa en de Europese Unie (gemiddelde score: 66).

Canada presteert constant hoog op de Corruptie Perceptie Index (CPI), met een score van 81 van 100 op de index van dit jaar. De Verenigde Staten blijven op de tweede plaats onder Canada, maar daalden dramatisch vier punten sinds vorig jaar tot een score van 71, de laagste score in zeven jaar. De VS zweven dicht bij Uruguay met een score van 70 en Barbados in het Caribisch gebied, met een score van 68. Aan de onderkant van de index blijft Venezuela steken op 18, als gevolg van systematische en aanhoudende corruptie in het hele land. Venezuela wordt gevolgd door Haïti (20) en Nicaragua (25) om de slechtste prestaties van de regio af te ronden.

Het aantal slecht presterende landen in de regio Noord- en Zuid-Amerika zal niet verbazen gezien de uitdagingen voor de democratische stelsels en de afnemende politieke rechten in Noord-, Zuid- en Midden-Amerika door populistische en autoritaire leiders. Van president Trump (VS) en president Bolsonaro (Brazilië) tot president Jimmy Morales (Guatemala) en president Maduro (Venezuela), is de regio getuige van een toename in leiders en leiderschapsstijlen die een aantal van de volgende tactieken bevorderen.

De tactieken zijn: een ondermijning van vrije en onafhankelijke media, vooral wanneer de berichtgeving het berichtenverkeer van leiders uitdaagt; een monddood maken en controle van het maatschappelijk middenveld en internationale organisaties; een toename van kiezersonderdrukking en ontzegging van rechten; een toename van anti-immigranten, anti-LGBT, anti-inheemse en racistische taal; een toename van openbare beloften voor simplistische en 'sterke hand'-benaderingen voor het oplossen van diepgewortelde en complexe maatschappelijke problemen, waaronder corruptie; een bemoeienis met of botte gebruik van nationale instellingen om het systeem van checks and balances te verzwakken en de uitvoerende macht te vergroten; een toename van belangenconflicten en particuliere beïnvloeding.

Helaas transformeert deze nieuwe realiteit, die ook deel uitmaakt van een wereldwijde trend, de "wijze van politiek bedrijven" in de hele regio, waar autoritaire leiders de democratische praktijken ondermijnen.

Bron : Mercopress
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug