Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Cortizo wint presidentsverkiezingen in Panama

Datum : 06/05/2019
Land : Panama

Cortizo wint presidentsverkiezingen in Panama

De centrumlinkse kandidaat Laurentino Cortizo is uitgeroepen tot winnaar van Panama's presidentsverkiezingen. In een onverwacht spanennende race eindigde Cortizo met twee procentpunten voorsprong op zijn centrumrechtse rivaal, Rómulo Roux. Deze moet zijn nederlaag nog toegeven, waarbij hij wijst op onregelmatigheden bij de stemming. De verkiezingen werden gedomineerd door toezeggingen om corruptie te bestrijden en het imago van Panama als witwasland aan te pakken.

Het kiestribunaal van het land zegt dat 95% van de stemmen is geteld, twaarbij Cortizo 33% van de stemmen heeft gewonnen, gevolgd door Roux met 33%. Officiële resultaten zullen naar verwachting worden aangekondigd op donderdag, hoewel het tribunaal zei dat het resultaat "onomkeerbaar" was ondanks een kleine marge van minder dan 40.000 stemmen.

"Ik heb het te danken aan u, aan alle Panamezen", zei Cortizo tegen verslaggevers. "Ik zal hard werken, vechten en ik zal mijn land dienen met nederigheid, waardigheid en eerlijkheid". 

De presidentiële verkiezing is Panama's zesde sinds een Amerikaanse invasie Manuel Noriega in 1989 verdreef.

Wie is Laurentino Cortizo?

Laurentino "Nito" Cortizo (66), is de kandidaat voor Panama's Democratische  Revolutionaire Partij (PRD). Zijn partij, gesticht door militair heerser Omar Torrijos in 1979, is sinds 2009 buiten de macht gebleven.

Cortizo is opgeleid in de Verenigde Staten en heeft eerder gediend als minister van Landbouw. Hij heeft ook functies vervuld bij de regionale organisatie van Amerikaanse staten en heeft gewerkt in de bouw- en veehouderijsector.

 

Bron : BBC World News
Bookmark and Share


Terug